Renault podprl izbor za najboljšega dijaka mehanika jugovzhodne Evrope

Dijaki mehaniki iz šestih držav jugovzhodne Evrope so se 17. aprila pomerili na tekmovanju v Ljubljani, na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana, in v Novem mestu, v Tehničnem centru Skupine Renault. Na tekmovanju se je kot najboljši med dijaki izkazal Matej Husar iz Strojarske Tehničke škole Osijek, ki je tako postal »Najboljši dijak avtoserviser jugovzhodne Evrope 2019«.

Skupinska_slika_vseh_tekmovalcev_uciteljev_in_mentorjev

Renault je bil generalni pokrovitelj tretjega srečanja dijakov avtoserviserjev jugovzhodne Evrope, ki ga je  med 16. in 19. aprilom pripravil Strokovni izobraževalni center Ljubljana. Vrhunec srečanja je bil v sredo, 17. 4. 2019, ko so se dijaki avtoservisne stroke pomerili med seboj v mednarodni konkurenci. Tekmovanje je zajemalo tri praktične naloge. Dopoldanski del tekmovanja je potekal v Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana, popoldanski pa v Tehničnem centru Skupine Renault v Novem mestu.

Srečanja so se udeležili dijaki, mentorji in ravnatelji strokovnih srednjih šol, ki izobražujejo na področju avtoservisne dejavnosti, iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne Gore, Hrvaške in Slovenije. Iz vsake šole sta se med seboj pomerila dva dijaka.

Dijaki so tekmovali v treh praktičnih nalogah na dveh lokacijah. V Ljubljani so dijaki reševali dve praktični nalogi. Prva naloga je bila  instalacija na panelni plošči. Potrebno je bilo izvesti električno instalacijo smerokazov in opozorilnih luči po priloženi shemi. Druga naloga je zahtevala spretnost, hitrost in doslednost. Dijaki so morali zamenjati pnevmatiko. V Novem mestu, kjer se je izvajala tretja naloga, pa so morali dijaki izkazati znanje in veščine pri preverjanju stanja klimatske naprave v vozilu. Pri dveh nalogah je bil čas omejen, ena naloga pa je bila vezana na hitrost izvedbe. Dijak z najvišjim številom točk je zmagal. Tekmovanje ni potekalo le med posamezniki, temveč tudi med šolami. Ob koncu tekmovanja so organizatorji podelili tudi prehodni pokal, bat z ojnico, kot osrednji simbol in prepoznavni rezervni sestavni del avtomobila.

Najboljši dijak mehanik jugovzhodne Evrope leta 2019 je postal Matej Husar iz Strojarske Tehničke škole Osijek. Drugo in tretje mesto sta zasedla dijaka iz Vladičin Hana. Drugo mesto je dosegel Danijel Veličković, tretje pa Nemanja Petković, oba iz Tehničke škole Vladičin Han. Prehodni pokal za »Najboljšo šolo« na tekmovanju je tako prejela  Tehnička škola Vladičin Han.

Tovrstna srečanja so namenjena izmenjavi izkušenj in primerov dobre prakse. Dijaki lahko na tak način preverjajo svoje znanje in veščine na mednarodni ravni med svojimi vrstniki. Za mentorje srečanja in tekmovanja predstavljajo izmenjavo dobrih praks pri poučevanju, hkrati pa priložnost pridobivanja novih znanj in izkušenj.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (1 ocen, povprečno: 5,00 od 5)