Renault-Nissan-Mitsubishi in Google združujejo moči pri razvoju naslednjega rodu info-zabave

Pariz, Jokohama, Tokio – Zveza Renault-Nissan-Mitsubishi in Google sta danes oznanila tehnološko partnerstvo, v okviru katerega bodo vozila Zveze opremljena z operacijskim sistemom Android. Ta bo omogočil ponudbo pametnih storitev info-zabave in kupcem namenjenih aplikacij v več modelih več znamk, ki bodo na voljo od leta 2021.

Renault-Nissan-Mitsubishi and Google join forces on next-generat

  • Renault-Nissan-Mitsubishi, vodilna avtomobilska zveza na svetu je z Googlom podpisala večletni globalni sporazum o sodelovanju pri opremljanju vozil znamk Renault, Nissan in Mitsubishi z inteligentnimi sistemi info-zabave.
  • Zveza bo uporabljala Android, najbolj razširjen operacijski sistem na svetu, da bo svojim kupcem lahko ponudila nov sklop storitev, med katerimi bodo tudi Google Maps, Google Assistant in Google Play Store.
  • Te storitve bodo kombinirane s funkcijami posodabljanja in avtomobilske diagnostike na daljavo sklopa Alliance Intelligent Cloud.

V okviru tega tehnološkega sodelovanja bodo vozila članov Zveze na mnogih trgih uporabljala Android, najbolj razširjen operacijski sistem na svetu, in zagotavljala navigacijo z Google Maps, dostop do bogatega ekosistema avtomobilskih aplikacij v Google Play Store in bodo zmožna sprejemati klice, besedilna sporočila, nadzorovati medije, najti informacije ter glasovno upravljati funkcije vozila z vgrajeno funkcijo Google Assistant.

Zveza, katere člani so lani skupaj na 200 trgih prodali 10,6 milijona vozil, bodo aplikacije in storitve Google vključili v svoje naprave za info-zabavo in sisteme v oblaku ter tako izboljšale uporabniške izkušnje strank Renaulta, Nissana in Mitsubishi Motors. Čeprav bo platformo Android uporabljalo veliko število vozil Zveze, bo imela vsaka znamka možnost na tej skupni osnovi ustvariti svoj edinstven uporabniški vmesnik in lastne funkcije.

To sodelovanje na področju info-zabave je del usmeritve Zveze k bolj množičnemu opremljanju vozil s povezljivimi storitvami in storitvami v oblaku, kar je predvideno v srednjeročnem načrtu Zveze »Alliance 2022«. Današnje oznanilo, ki sovpada s prvo obletnico srednjeročnega načrta, simbolizira osredotočenost Zveze na naslednjo generacijo tehnologij. Po tem načrtu Zveza Renault-Nissan-Mitsubishi cilja na povečanje skupne prodaje do leta 2022 na več kot 14 milijonov vozil letno.

V načrtu so tudi uvedba 12 novih električnih vozil brez izpustov, nove tehnologije za avtonomno vožnjo in vzpostavitev storitev v oblaku Alliance Intelligent Cloud, ki je že v teku.

Alliance Intelligent Cloud bo ponudil naslednji rod sistemov info-zabave z varno povezljivostjo, saj bo ponudil platformo za integracijo upravljanja s podatki, naprav za info-zabavo, olajšal pa bo tudi posodabljanje in diagnostiko na daljavo vozil vseh članov Zveze.

S kombiniranjem najnovejših tehnologij Zveze in Googla bodo vozila članov Zveze imeli enega najbolj inteligentnih sistemov za info-zabavo na trgu.

Vozniki in potniki bodo lahko z uporabo zmožnosti Googla in Androida dostopali do ekosistema, ki vsebuje na tisoče obstoječih aplikacij in nenehno rastočo ponudbo novih aplikacij. Ta integracija bo skupaj s širokim znanjem in živahno skupnostjo razvijalcev omogočila tudi v vozilih enostaven dostop do priljubljenih aplikacij. Sistem bo tudi združljiv z napravami, ki uporabljajo druge operacijske sisteme, kot je Apple iOS.

Hadi Zablit, direktor Zveze Renault-Nissan-Mitsubishi za Business Development je dejal:

Naše sodelovanje z Googlom bo uporabnikom naših vozil zagotovilo bogate uporabniške izkušnje, ki so zdaj na voljo samo izven vozil ali, le v omejenem obsegu, ob povezanosti naprave Android s vozilom z ustrezno podporo. Poleg tega, da bomo ponujali najbolj uporabljane funkcije in storitve Googla – Google Maps, Google Assistant in Google Play – bomo strankam ponujali edinstveno izkušnjo brezšivne povezljivosti v naših vozilih in izven njih.

Kal Mos, direktor za povezljivost vozil Zveze Renault-Nissan-Mitsubishi je dodal:

Z integracijo platforme Android v naše sisteme za info-zabavo našim vozilom dodajamo novo raven inteligence. V prihodnosti bo Google Assistant, ki uporablja Googlovo vrhunsko tehnologijo umetne inteligence (AI), lahko postal glavni vmesnik za komunikacijo ljudi z njihovimi vozili – povsem prostoročno. Z Google Maps in Google Assistant, ki bosta vsajena v sisteme Zveze za info-zabavo, bodo naši kupci imeli na voljo eno najnaprednejših aplikacij temelječih na umetni inteligenci. Z dostopom do Google Play Store bodo pa uživali odprt in varen ekosistem posebej za vozila zasnovanih aplikacij Android.

Hiroshi Lockheimer, direktor platform in ekosistemov pri Googlu je dejal:

Google in Renault-Nissan-Mitsubishi imajo enako videnje omogočanja inteligentnih, varnih in brezšivno delujočih povezljivih izkušenj v vozilu. Ponujene aplikacije in storitve so znane, nadgradljive ter povezljive. Veseli smo sodelovanja z Zvezo Renault-Nissan-Mitsubishi, s katerim bomo voznikom in potnikom po vsem svetu ponujali Google Assistant, Google Maps in druge priljubljene aplikacije preko Play Store in sistema Android.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)