Renault EZ-PRO, robotizirano vozilo in skrbnik za dostavo na zadnjem kilometru

Hannover, Nemčija, 19. september 2018 – Danes je Skupina Renault na razstavi gospodarskih vozil v Hannovru premierno pokazala študijo Renault EZ-PRO, koncept robotiziranega električnega vozila za avtonomno vožnjo, povezljivega in namenjenega deljeni rabi, ki je utelešenje videnja prihodnje dostave na zadnjem kilometru.

21215742_2018_-_EZ-PRO

  • Skupina Renault razkriva svoje videnje prihodnosti dostave do vrat v urbanem okolju s študijo Renault EZ-PRO, ki je koncept avtonomnega vozila, ki združuje prilagodljive robotizirane zabojnike za deljeno uporabo.
  • EZ-PRO gosti tudi skrbnika, ki nadzoruje dostavo blaga, hkrati pa tudi vozni park avtonomnih robotiziranih zabojnikov, ki jih spremlja.
  • EZ-PRO temelji na platformi, ki je zasnovana za specialiste za dostavo in logistike na zadnjem kilometru, a tudi za trgovce in kupce.
  • Zahvaljujoč EZ-PRO lahko končni kupec izbere natančno kam, kdaj in kako naj bo njegovo blago dostavljeno.
  • EZ-PRO je prispevek k inteligentnim mestom prihodnosti, saj zmanjšuje promet in onesnaževanje.

Ta logistični sektor pravzaprav pomeni eno največjih priložnosti za prelomnico v dostavnih storitvah v stremenju po čistem mestnem okolju z učinkovitim in obvladanim prometom. Medtem ko ob siloviti rasti e-trgovanja kupci pričakujejo takojšnjo dostavo, prodajalci morajo obvladovati stroške dostave, mesta pa iščejo načine za obvladovanje zgoščenega prometa in prometnih zastojev.

Renault že skoraj 120 let izdeluje gospodarska vozila in je na evropskem trgu vodilna znamka električnih dostavnikov, zato je zmožen s študijo EZ-PRO pospešiti razvoj storitev prevoza in dostave blaga s konceptom.

“Renault EZ-PRO prikazuje naše videnje dostave na zadnjem kilometru, ki je sestavni del ekosistema pametnih mest prihodnosti in prilagojena potrebam poklicnih uporabnikov. Ta koncept ponuja rešitev, ki bi lahko našim strankam odprla množico poslovnih priložnosti , kakršne danes predstavljamo z našimi partnerji, Skupino DPD, Lomi Coffee, Piper-Heidsieck in Patrick Roger,” je dejal Ashwani Gupta, direktor Zveze za lahka gospodarska vozila.

EZ-PRO je koncept, ki ga sestavljajo avtonomen vodilni zabojnik (pod) in robotizirani zabojniki (robo-podi) brez voznika.

21215744_2018_-_EZ-PROV EZ-PRO vodilni zabojnik gosti skrbnika (concierge), ki se, osvobojen vloge voznika, lahko osredotoči na naloge z dodano vrednostjo, kot je nadzor in načrtovanje dostavnih poti avtonomnih robo-podov. Prav tako skrbi za osebno dostavo občutljivejšega blaga, na primer hrane ali krhkih pošiljk. Pri Renaultu ocenjujejo, da bo človek še dolgo ostal jedrni člen prevozne dejavnosti.

Po vzoru sedanje Renaultove ponudbe lahkih gospodarskih vozil ima tudi študija EZ-PRO poudarek na varnosti in ergonomičnosti delovnega mesta, na primer z vstopom s prednje strani, igralno palico za upravljanje in okretno platformo s štirikolesnim krmiljenjem.

Avtonomni robo-podi lahko v koloni sledijo vodilnemu vozilu, prav tako pa tudi krenejo vsak po svoji poti, da opravijo dostavo »na zadnjem kilometru«. Upoštevajoč strokovno znanje in izkušnje Renault Pro+ je delovanje »po meri uporabnika« ena od vrlin te študije. EZ-PRO ima prilagodljive module, ki ustrezajo velikemu številu posebnih potreb poklicnih uporabnikov, tako za specialiste dostave in logistike na zadnjem kilometru, kot tudi za trgovce na drobno, obrtnike in podjetnike.

“Z Renaultom EZ-PRO nadaljujemo raziskovalno delo na področju mobilnosti v prihodnje. Ta koncept po eni strani ustvarja priložnosti za poklicne uporabnike, po drugi pa olajšuje storitve za vse uporabnike. Izhaja iz genske zasnove znamke Renault, ki človeka postavlja v jedro vseh rešitev,” je dejal Laurens van den Acker, direktor za oblikovanje Skupine Renault.

EZ-PRO je rešitev za deljeno uporabo. Konvoj zabojnikov, ki jih vodi en sam logistični operater, lahko prevaža različne vrste blaga, vsak zabojnik ima lahko svojega gospodarja, svojo temo, svoje stranke in svoj kraj dostave. Na isti način lahko en zabojnik na isti poti opravi več dostav za različne spletne prodajalne. Ti scenariji deljene uporabe prispevajo k maksimiranju produktivnosti zabojnikov in zmanjšanju stroškov dostave.
 

EZ-PRO je brezšivno gladka izkušnja za končne prejemnike

Renault EZ-PRO je zasnovan kot optimalna rešitev dostave za poklicne uporabnike in za končne kupce. Prejemniki blaga bodo lahko izbrali zanje najprimernejši čas in kraj dostave. Končni kupec bo lahko tudi izbral tudi osebno dostavo, ki jo opravi skrbnik, ali prevzem iz samopostrežnega predala v avtonomnem zabojniku. Te predale, dostopne 24 ur vsak dan, prejemniki pošiljk lahko odklenejo z aplikacijo za mobilni telefon.

Poleg tega bo po želji na voljo tudi sprotno sledenje pošiljk preko pametnega telefona in možnost opozarjanja za še bolj gladko izkušnjo z dostavo.

21215743_2018_-_EZ-PROV celoti pozitiven vpliv na življenje v mestu

Renault EZ-PRO je bil oblikovan z namenom zmanjšanja njegovega vidnega vpliva na okolico in čim boljše vključenosti zabojnikov v mestno krajino. Satinirana površina ohišja, pokrovi koles in lesk odpirajočih se površin z odsevnimi lastnostmi, pripomorejo k temu, da so zabojniki nevpadljivi v mestnem okolju.

Dostava na zadnjem kilometru ima kar 30-odstoten delež prometa v mestih* – to je breme, ki ga EZ-PRO lahko pomaga olajšati z rešitvijo deljene dostave, prilagodljivostjo urnika in avtonomno vožnjo. Te lastnosti bodo prispevale k manjšemu številu vozil na cestah v prometnih konicah in redkejših prometnih zastojih zavoljo slabih vozniških navad in slabo parkiranih dostavnih vozil. Promet bo še bolj tekoč zahvaljujoč povezavi robotiziranega vozila z mestno infrastrukturo, na primer s semaforji in s središčem za nadzor prometa.

EZ-PRO je drugi del serije Renaultovih študij, ki se osredotočajo na storitve urbane mobilnosti. EZ-PRO sledi predstavitvi študije EZ-GO, koncepta robotiziranega, popolnoma avtonomnega, povezljivega, električno gnanega vozila za prevoz potnikov. V istem duhu zagotavljanja trajnostne mobilnosti za vse ima tudi EZ-PRO povsem električen pogon in tako zagotavlja bolj zelene in tišje prevoze.

21215745_2018_-_EZ-PROVeč informacij o storitvah mobilnosti Renault lahko preberete tukaj.

*Vir: raziskava Les Echos, september 2017, »le marché français du dernier km«

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)