Tudi Renaut ZOE je zaznamoval 2. Mahle Eco Rally

Na novodobnem avtomobilsko športnem tekmovanjem je Renault ZOE od šestih točnostnih preizkušenj zmagal na treh.

Mahle_ecorally_zoe_4

V četrtek, 6., in v petek, 7. septembra, je po izzivalno zavitih cestah Goriških Brd, Banjške planote, po obrobju Trnovskega gozda, čez Hrušico in kačje ride pri Planini, skozi Postojno, Landol in čez Kras potekal letošnji, drugi zaporedni Mahle Eco Rally. Tako kot že od prvih zamisli o e-rallyju v organizaciji AMD Gorica, pod okriljem nacionalne avtomobilsko športne zveze AŠ2005, torej mednarodne avtomobilsko športne zveze FIA, je tudi tokrat vidno vlogo imel v Evropi zadnja leta eden najbolj množično prodajanih električnih avtomobilov. Od šestih točnostnih preizkušenj je Renault Zoe slavil na treh. Po nekoliko ponesrečenem nastopu prvi dan tekmovanja je avtomobilu, ki uspešno elektrificira tudi promet v Sloveniji, uspel izjemen drugi tekmovalni dan, ko je na treh od štirih točnostnih preizkušenj pustil za seboj druge avtomobile.

Renault Zoe je bil najboljši na eni od najbolj legendarnih reli hitrostnih preizkušenj daleč naokrog. Na cesti, ki iz Lokavca v Vipavski dolini vodi proti Predmeji in nato, po planoti za vrhom Čavna do Cola. To je legendarna HP Predmeja iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, s katero sta bila sloves in veljava slovenskega relija potrjena v mednarodni prostor. Cesta v svojem najbolj atraktivnem delu spominja na ceste v zaledju Monte Carla, na ceste najbolj atraktivnega in enega najbolj zahtevnih relijev za svetovno prvenstvo ter zadnja leta tudi najbolj zahtevnega in najbolj atraktivnega e-relija za prvenstvo najvišje mednarodne ravni pod okriljem mednarodne avtomobilske organizacije FIA.

Zmago na točnostni preizkušnji Predmeja je z Renault Zoe dosegel lanski zmagovalec 1. Mahle Eco Rallyja Željko Purgar. Poleg te točnostne preizkušnje je dobil še eno, torej polovico vseh drugega tekmovalnega dne. Za ponovitev lanskega uspeha mu je letos športna sreča obrnila hrbet, predvsem pa s sovoznikom nista uspela doseči najpomembnejšega v avtomobilskem športu, konstantnosti vožnje. Na koncu sta osvojila šesto mesto v skupni razvrstitvi in peto med električnimi avtomobili.

»Predvsem sem zadovoljen, da so pri AMD Gorica zamisel o e-reliju, ki smo jo prvič preizkusili pred tremi leti, ko sem bil predvoznik z Renault Zoe na klasičnem reliju, pripeljali do te ravni organiziranosti in izvedbe, da bo prihodnje leto najverjetneje uvrščena v mednarodni koledar FIA Electric and new energy championchip,« je po tekmovanju dejal Željko Purgar in dodal, da je pri teh smelih načrtih od samega začetka najbolj zanesljiv partner Mahle Electric Drives Slovenija. Podjetje, ki ga je kot samostojnega razvojnega partnerja in ekskluzivnega izdelovalca celotnega pogonskega motorja svojega električnega avtomobila, prvi med vodilnimi avtomobilskimi izdelovalci prepoznal prav Renault. Zato nizanje uspešnih nastopov Renault Zoe na e-reliju z imenom proizvajalca motorja Renault Twizyja zagotovo zaokroža potrditev slovenskega znanja in slovenskih industrijskih kompetenc, ob sočasnem potrjevanju izjemnih organizacijskih in logističnih zmožnostih lokalnega avto-moto društva. Tako bo prav e-rally v organizaciji AMD Gorica na najvišjo raven posamezne avtomobilsko športne zvrsti pod okriljem FIA popeljal blagovno znamko, ki se s slovenskim znanjem in slovenskimi industrijskimi kompetencami vse bolj uveljavlja v elektrifikaciji prometa v globalnem merilu.

 

Slika 1: Renault Zoe je na letošnjem, 2. Mahle Eco Rallyju dosegel zmago na najbolj atraktivni točnostni preizkušnji Predmeja (Foto: Miloš Ferfolja, AMD Gorica).
Slika 2: Mahle Eco Rally bo prihodnje leto v organizaciji AMD Gorica najverjetneje združil tekmovanje najvišje mednarodne veljave FIA Electric and new energy championchip, s slovenskimi razvojnimi in industrijskimi kompetencami (Foto: Miloš Ferfolja, AMD Gorica).
Slika 3: E-rally kot novodobna avtomobilsko športna zvrst je s ceremonialnim startom v centru Nove Gorice pritegnila tako širše občinstvo, kot medije. Tudi Renault Zoe je bil v centru pozornosti    (Foto: Miloš Ferfolja, AMD Gorica).

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)