Ženeva 2018 – Renault EZ-GO, videnje deljene urbane mobilnosti

Zasnovan za mesto in vključenost vanj je Renault EZ-GO hkrati avtomobil in storitev. Skladen je z “Easy Life” usmeritvijo znamke Renault, saj ponuja novo, prijetno in praktično doživljanje mobilnosti:

  • Renault EZ-GO je možno naročiti preko aplikacije na pametnem telefonu ali neposredno na njegovi postaji.
  • Ponuja udobje osebnega avtomobila ter prijetno in brezskrbno vožnjo.
  • Potniki lahko svoj prosti čas med vožnjo izrabijo za branje, delo, zabavo, ogledovanje okolice, dremanje ipd.
  • Cena te storitve je dosegljiva. Ker gre za deljeno storitev, Renault EZ-GO ponuja zelo konkurenčno ceno na prevoženi kilometer.
  • Storitev je namenjena vsem. Ta robotizirana vozila lahko uporabljajo vsi ljudje, seveda v prvi vrsti tisti, ki še ne morejo, ne morejo več ali sploh ne želijo voziti sami. Uporaben je tako za vožnjo posameznikov, kot družin, skupin prijateljev ali v deljeni rabi z drugimi uporabniki.

R-DAM_902701

 

Vozilo in storitev hkrati

Renault EZ-GO (izgovarja se enako kot “Easy Go”) je robotizirano vozilo, natančneje avtonomno vozilo brez voznika, z električnim pogonom, za deljeno rabo. Namenjeno je prevažanju po mestu in primestju – do 6 potnikov hkrati.  Poleg njega je namenska postaja, ki se zlije z bližnjim urbanim okoljem.

Renault EZ-GO je več kot le oblikovalska študija. Je vozilo in storitev hkrati, je del ekosistema pametnega mesta, kakršne postopoma ustvarjajo mestne oblasti, občine in zasebni sektor. Njegova modularna konstrukcijska osnova omogoča raznoliko uporabnost in razne vrste karoserij. Renault EZ-GO je prvi član družine študij, ki bodo predstavljene v letu 2018.

V oblikovalski strategiji znamke Renault, ki izhaja iz življenjskega cikla in jo ponazarja cvet marjetice, ta družina pooseblja cvetni list “Delo”.

 

Mobilnost na zahtevo za vse

Renault EZ-GO ponuja storitev mobilnosti na zahtevo za vse. Deluje kot storitev, ki jo je možno rezervirati takoj preko aplikacije ali na postajah v mestu, kakor izbere krajevni operater.

Za opravljanje storitev skrbijo operaterji, ki so lahko zasebna ali javna podjetja. Možna je ponudba 24 ur na dan in sedem dni v tednu. Gre za dopolnitev osebnih avtomobilov v zasebni lasti in množičnega javnega prevoza, kot so avtobusi ali podzemna železnica. Združuje prilagodljivost in udobnost osebnega prevoza na eni in učinkovitost ter varnost javnega prevoza na drugi strani.

 

Dvojna vloga v mestih

Renault EZ-GO predstavlja Renaultovo videnje prihodnje storitve mobilnosti na zahtevo, ki bi bila za mesto prava prednost, lahko tudi zahvaljujoč prepoznavni ikonični obliki, ki bi predstavljala njegovo filozofijo in zavezanost učinkoviti in trajnostni mobilnosti, ki bi bila dosegljiva vsem.

Onkraj tega simboličnega aspekta in ima – zahvaljujoč svojim funkcionalnim lastnostim – Renault EZ-GO v mestih dvojno vlogo.

Prvič, vsakomur poenostavi pot, bodisi kot posamično sredstvo prevoza ali pa kot sestavni del omrežja več prevoznimi sredstvi. Za prevoz od vrat do vrat ali pa od postaje do postaje. Vse to za sprejemljivo ceno, saj gre za deljeno storitev. Tako olajšane vožnje bi uporabnikom pomagale zmanjšati stres in jim zagotovile nove osebne in poklicne možnosti. Z odmikom od vloge voznika bodo uporabniki svoj čas lahko porabili za delo ali razvedrilo.

Drugič pa Renault EZ-GO pozitivno vpliva tudi na mesta. Poleg tega, da spodbuja deljeno mobilnost, kar že po naravi izboljša prometne tokove in zmanjša število potrebnih parkirnih mest, je ta rešitev tudi spoštljiva, tiha in brez izpustov; poganja jo elektromotor, ima sisteme z priklop na pametno omrežje (smart grid) in pametno izrabo akumulatorja v drugem življenjskem obdobju. Trapezasta silhueta, omejena višina in velike zastekljene površine iz Renaulta EZ-GO naredijo pravo okno, ki je odprto proti mestu, vendar je bolj diskreten kot avtobus ali potniški kombi. Ne nazadnje se postaje za Renault EZ-GO, ki so razporejene kot drevored, skladno vklapljajo v mestno krajino. Blag naklon vstopne ploščadi olajša vstop in izstop potnikom s kovčki na kolesih ter uporabnikom na invalidskih vozičkih in z berglami. Vgrajeni zaslon, ki kaže informacije o mestu, služi vsem, celo tistim, ki ne uporabljajo storitve Renault EZ-GO.

 

PREBERITE VEČ >

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečno: 5,00 od 5)