Renault e.dams osvojil Buenos Aires ePrix

Moštvo Renault e.dams je tudi v tretji dirki za ePrix v tej sezoni prvenstva formule E FIA na dirkališču Puerto Madero v Buenos Airesu osvojilo zmago zahvaljujoč zrelemu in samozavestnemu dirkanju Sébastiena Buemija. To je tretja zaporedna zmaga Sébastiena in šesta zaporedna zmaga moštva Renault e.dams, ki je v vseh 24 dirkah za ePrix od uvedbe tega prvenstva skupaj osvojilo že dvanajst zmag in ima torej pri tem kar polovičen delež.

Nico Prost, ki se je skoraj vso dirko boril z Lucasom di Grassijem, je Buemijevi zmagi dodal še četrto mesto. Prost je v vsaki letošnji dirki osvojil točke. Brez njih je nazadnje končal dirko za Long Beach ePrix aprila 2016.

2016/2017 FIA Formula E Championship. Buenos Aires ePrix, Buenos Aires, Argentina. Saturday 18 February 2017. Sebastien Buemi (SUI), Renault e.Dams, Spark-Renault, Renault Z.E 16.  Photo: Zak Mauger/LAT/Formula E ref: Digital Image _X0W5954

Zjutraj pred dirko so se vsi zavedali grožnje, da je morda pred njimi prva dirka za ePrix v dežju, a so se oblaki čez dan razpršili in popoldne je bilo sončno in vroče. Zaradi tega so se tehniki moštva osredotočili na upravljanje akumulatorjev.

V prostih treningih sta oba dirkača dosegala dobre čase, čeprav so jih pogosto prekinjali z rdečo zastavo, saj so mnogi dirkači trčili v zaščitno ograjo zaradi težkih pogojev na 2,48 km dolgi stezi z asfaltno in betonsko površino. Buemija je žreb uvrstil v drugo, Prosta pa v četrto kvalifikacijsko skupino. Slednjemu je na žalost le malo manjkalo, da bi se skupaj z Buemijem uvrstil v zaključni del kvalifikacij – Superpole.

Dirko je Buemi začel s tretjega, Prost pa s šestega startnega mesta. Po startu je Buemi obdržal svoje mesto, Prost pa nazadoval za enega, a sta se potem oba prebijala naprej. Buemi se je že pred zamenjavo dirkalnikov prebil na čelo, istočasno pa je bil Prost na tretjem mestu.

Odtlej je Buemi dirko nadzoroval vse do cilja in osvojil svojo tretjo zaporedno zmago. V drugem delu je Di Grassi prehitel Prosta, ki je v cilj pripeljal na četrtem mestu. Po dirki je moral Di Grassi obiskati vodstvo dirke zaradi nevarnega izvoza iz boksa, za kar je bilo na koncu kaznovano njegovo moštvo, izid dirke pa je ostal nespremenjen.

Renault e.dams je v Buenos Airesu zmagal zahvaljujoč podpori svojega tehnološkega partnerja HP. Moštvo namreč uporablja najnovejše tehnologije HP, da bi kar najbolje razvilo svoje zmožnosti za uspeh. Dokaz je odličen začetek tretje sezone, saj so zmagali v vseh treh dirkah formule E doslej.

Moštvo Renault e.dams po dirki v Argentini v razvrstitvi moštev vodi s 111 točkami, na drugeme mestu pa je ABT Schaeffler Audi Sport s 60 točkami. Buemi med dirkači vodi s 75 točkami, drugi je Lucas di Grassi s 46, tretji pa Nico Prost s 36 točkami.

Buemi, Prost in Renault e.dams se bodo s svojimi tekmeci spet pomerili 1. aprila v četrti dirki tretje sezone za Ciudad de Mexico ePrix, ki bo na dirkališču bratov Rodriguez.

Sébastien Buemi (št. 9): “To je bil res dober konec tedna in fantastično je, da smo ga dopolnili z zmago. Menim, da sem bolje speljal kot Jean-Eric (Vergne), a ga v prvem ovinku še nisem hotel napasti. Nekaj krogov sem ostal na drugem mestu in primerjal najina ritma vožnje. Ko sem videl, da sem malo hitrejši od njega, sem izrabil priložnost. Po tem je dirkalnik deloval brezhibno in med postankom v boksu ni bilo težav zahvaljujoč izvrstnemu delu ekipe. Tudi kot dirkač sem zadovoljen, saj nisem naredil nobene napake. Ta konec tedna je bilo pomembno, da osvojimo karseda veliko točk in fantastično je, da imamo letos že tri zmage zapored. Seveda nam manjkajo točke za prvo startno mesto, ampak na koncu sem z doseženim več kot zadovoljen.”

Nico Prost (št. 8): “Ta dirka je bila zame zelo dobra. Po startu sem v množici, ki je vozila cikcak, izgubil eno mesto, a sem nato sledil dirkalnikom pred seboj in jih nekaj tudi lepo prehitel. Z ritmom v prvem dirkalniku sem bil zadovoljen in sem prehitel tudi Lucasa (Di Grassija). Ta me je potem prehitel nazaj, saj moj drugi dirkalnik ni deloval tako suvereno. Mislil sem, da bomo tretje mesto dobili nazaj po dirki, a ni bilo tako. Začetek sezone je zelo dober tako zame kot za moštvo. V kvalifikacijah sem imel malenkosten primanjkljaj, zato bomo skrbno preverili nastavitve, saj je bila to prej ena od mojih prednosti. Če bom lahko našel le majčkeno boljši ritem, bom zelo vesel. To je naš cilj za Mehiko.”

Vincent Gaillardot, vodja projekta Renault Sport: “Imamo odličen dirkalnik, močno ekipo in izvrstna dirkača in ta kombinacija dela čudeže. Doslej smo uspeli dosegati stalen napredek na vseh področjih. Naši tekmeci  se nenehno izboljšujejo in nas vedno znova silijo k trdemu delu, da lahko ostanemo na vrhu. Ta konec tedna je bil dober, toda še bolj se moramo posvetiti naši hitrosti v kvalifikacijah. Argentina je eno najbolj vročih dirkaških prizorišč v sezoni in pred nami je bilo nekaj posebnih izzivov, a smo se dobro pripravili za različne vremenske pogoje, predvsem pa ni bilo tako vroče, kot je bilo predvideno. Imeli smo različne strategije za primere dežja ali skrajne vročine in tako smo vse imeli pod nadzorom. Še enkrat velika zahvala moštvu, Nicu in Sébu, ker so nam omogočili, da Renaultovo tehnologijo prikažemo na tako lep način.”

Jean-Paul Driot, direktor in solastnik moštva: “Naša tretja zmaga v sezoni je posebno pomembna, ker v Buenos Airesu doslej še nismo zmagali. Séb in Nico sta osvojila točke, kar prinaša dobro bero točk tudi moštvu. Ta sezona bo zelo dolga in vsaka točka šteje, saj ne bomo v vseh dirkah tako močni kot v uvodu sezone. Vsakdo v ekipi dela zelo dobro, koordinacija med Renaultom in e.dams pa je fantastična. Moj cilj je zagotoviti, da se bo ta povezanost nadaljevala in da bo medsebojno sodelovanje še naprej tako dobro.”

Alain Prost, direktor in solastnik moštva: “Zmaga je bila za nas danes zelo pomembna in Séb, Nico ter vse moštvo so brezhibno opravili svoje delo. Renault ima v Argentini veliko privržencev, ki so si prišli ogledati to dirko in lepo je, da smo jih lahko počastili s fantastično zmago. Navijači tukaj so res strastni in cenijo naš uspeh. To krepi ugled in verodostojnost električnih vozil Renault. Argentina je za Renault pomemben trg, zato ima naša zmaga veliko simbolično vrednost. Impresivno je zdaj videti, kako dobro moštvo deluje kot celota, kar je eden od razlogov za našo uspešnost. S podjetjem HP imamo tudi pomembnega partnerja, ki nas podpira s svojo najnovejšo tehnologijo, ki se je dobro izkazala v tako tekmovalnem okolju. Res sem bil vesel poteka današnjega dne in načina, kako je moštvo imelo pod nadzorom. Ta izjemen zagon moramo ohraniti skozi ves preostanek sezone.”

 

Izid dirke za Buenos Aires ePrix, 37 krogov

Voznik Država Moštvo Čas
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 45 m 45,623 s
  2. Jean-Eric Vergne Fra. Techeetah + 2,996 s
  3. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport + 6,921 s
  4. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 8,065 s
  5. Nelson Piquet jr. Bra. Nextev NIO + 9,770 s
  6. Loïc Duval Fra. Faraday Future Dragon + 35,103 s
  7. Daniel Abt Nem. Abt Audi Sport + 35,801 s
  8. Jérôme d’Ambrosio Bel. Faraday Future Dragon + 36,335 s
  9. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO + 37,111 s
10. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing + 33,863 s

Najhitrejši krog dirke: Felix Rosenqvist (31.), 1 m 09,467 s, povprečje 128,5 km/h

 

Razvrstitev za prvenstvo moštev

Moštvo Država Točke
  1. Renault e.dams Francija 111
  2. Abt Schaeffler Audi Sport Nemčija 60
  3. Mahindra Racing Indija 37
  4. Nextev NIO Velika Britanija 25
  5. Techeetah Kitajska 22
  6. DS Virgin Racing Velika Britanija 20
  7. Faraday Future Dragon Racing ZDA 19
  8. Andretti Formula E ZDA 18
  9. Venturi Formula E Team Monako 3
10. Panasonic Jaguar Racing Velika Britanija 0

 

Razvrstitev za prvenstvo dirkačev

Voznik Država Moštvo Točke
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 75
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 46
  3. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 36
  4. Jean-Eric Vergne Fra. Techeetah 22
  5. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing 20
  6. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing 18
  7. Nick Heidfeld Nem. Mahindra Racing 17
  8. Daniel Abt Nem. Abt Audi Sport 14
  9. Nelson Piquet ml. Bra. Nextev NIO 13
10. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO 12
11. António Félix da Costa Por. Andretti 10
12. Jérôme d’Ambrosio Bel. Faraday Future Dragon 10
13. Loïc Duval Fra. Faraday Future Dragon 9
14 Robert Frijns Niz. Andretti 8
15. Maro Engel Nem. Venturi 2
16. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing 2
17. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 1
18. Adam Carroll V.B. Panasonic Jaguar Racing 0
19. MA Qing Hua Kit. Techeetah 0
20. Mitch Evans N.Z. Panasonic Jaguar Racing 0

 

Spored dirk prvenstva FIA formule E v sezoni 2016 – 2017

1 9.okt.16 Hong Kong, Kitajska
2 12.nov.16 Marakeš, Maroko
3 18.feb.17 Buenos Aires, Argentina
4 1.apr.17 Ciudad de Mexico, Mehika
5 13.maj.17 Monako
6 20.maj.17 Pariz, Francija
7 10.jun.17 Berlin, Nemčija
8 1.jul.17 Bruselj, Belgija
9 + 10 15. in 16. julij 2017 New York, ZDA (dve dirki)
11 + 12 29. in 30. julij 2017 Montreal, Kanada (dve dirki)

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)