Renault e.dams osvojil Hong Kong ePrix

Moštvo Renault e.dams je tretjo sezono prvenstva FIA formule E začelo veličastno. S sedmo zmago Sébastiena Buemija v tem razredu in četrtim mestom Nica Prosta v dirki za Hong Kong ePrix je moštvo novo sezono začelo s 37 točkami in je pred moštvoma ABT Schaeffler Audi Sport in Andretti Formula E, ki imata po 18 točk.

formula-e-hong-kong

Buemi je dirko začel s četrtega startnega mesta in napredoval s samozavestnim in zrelim dirkanjem; eno mesto si je priboril, drugo je pridobil, ko se tekmec ni mogel izogniti zapletu na stezi, v vodstvo pa je prešel zahvaljujoč strategiji postanka v boksu. Z zmago v uvodni dirki prvenstva je Buemi dobil 25 točk, njegov prvi tekmec – tudi iz minule sezone – Lucas di Grassi pa jih ima 18.

Če je bila dirka za Buemija dobro obvladana, je bila za Nica Prosta ognjevita od starta do cilja. Prost jo je začel z desetega startnega mesta, potem pa v prvem krogu zaradi težav z izbirnim stikalom nazadoval in za povrh v gneči dobil še udarec spredaj in zadaj. Ko je lahko izbral pravi način, je Nico pognal in se tako uspešno mimo tekmecev, da je v cilj pripeljal na četrtem mestu in le slabi dve sekundi oddaljen od uvrstitve na stopničke.

Bolj zgodaj istega dne so bile kvalifikacije zelo napete. Zaradi zapletov v prvi, drugi in tretji skupini je bila zamuda že tolikšna, da so morali odpovedati finalni del Superpole, kar je za Renault e.dams pomenilo, da je imel Buemi četrto, Prost pa deseto startno mesto.

Moštvo Renault e.dams, Buemi in Prost bodo naslednjič dirkali 12. novembra v Maroku, kjer bo druga dirka sezone za Marakeš ePrix.

Sébastien Buemi (št. 9): “Na začetku sem menil, da smo naredili napako, ko smo postanek v boksu opravili med posegom varnostnega avtomobila, a kasneje smo lahko videli, da se je vse brezhibno izteklo. Zelo sem vesel današnjega rezultata, a vsekakor nam ni bil podarjen. Že v kvalifikacijah smo videli, kako napadalno so vsi vozili in dirka za nas ni bila lahka. Z drugim dirkalnikom sem bil danes veliko bolj zadovoljen, saj smo malo spremenil nastavitve, a ta konec tedna je bil v celoti odličen in predvsem izvrsten začetek sezone.”

Nico Prost (št. 8): “Ne vem, prav dobro, kaj vse se je zgodilo v prvem krogu, saj sem bil v napačnem načinu in izgubil veliko mest. Na srečo sem lahko na ravnini spet vključil pravi način in se potem boril kot hudič, da bi prehitel vsakogar, ki sem ga mogel.; izkoristil sem vsako možno vrzel! Na koncu se je naša dirka izšla zelo dobro, saj smo imeli odlično strategijo. To je za moštvo krasen rezultata in vesel sem za vse nas!”

Vincent Gaillardot, vodja projekta Renault Sport: “Ta konec tedna se je za nas končal veliko bolje, kot se je začel., saj smo imeli med prvo vožnjo težave z enim od Nicovih dirkalnikov. Od današnjega prostega treninga smo vedeli, da imamo dobre možnosti, a so bile kvalifikacije težje, kot smo pričakovali. Naša hitrost v dirki je bila enakomerna, imeli smo pravo strategijo in oba dirkača sta vozila dobro. Séb je lahko prevzel vodstvo s kombinacijo več faktorjev, predvsem pa zahvaljujoč dobremu in razsodnemu dirkanju in učinkoviti strategiji. Nico je imel na začetku težave s stikalom, potem pa je zelo lepo napredoval. Vse, kar smo videli v Hong Kongu, je obetavno za to sezono.”

Jean-Paul Driot, direktor in solastnik moštva: “Ni boljšega načina za začetek te tretje sezone. V kvalifikacijah smo videli, da so razlike zelo majhne, a kakovost naših dirkačev in odlična strategija se je vse dobro izšlo. Veseli nas, da smo prvo moštvo, ki je zmagalo v Hong Kongu, kot smo bili veseli zmage v prvi dirki formule E v Monaku. To so fantastični mejniki. Zelo sem zadovoljen z delom moštva in dosežki naših dirkačev ves ta konec tedna. Renault e.dams je čudovita kombinacija tehnološke odličnosti, profesionalnosti in učinkovitosti, ki daje odlične rezultate.”

Alain Prost, direktor in solastnik moštva: “Kako fantastičen začetek nove sezone! Prva dirka za Hong Kong ePrix je bila spektakularna in videli smo zelo tesno nanizane tekmece. Posebno sem ponosen na to, kako močno in zbrano je moštvo delovalo v vseh vožnjah. Oba dirkača sta vozila zelo dobro in strategija je dobro delovala. V kvalifikacijah nismo bili tako dobri, kot smo želeli, a v dirki je vsak naredil točno tisto, kar je bilo treba. Séb je dirkal zelo zrelo in učinkovito, Nico pa se je po težavah v prvem krogu z zelo agresivno vožnjo prebijal naprej. Vsi nestrpno pričakujemo naslednjo dirko v Marakešu.”

 

Izid dirke za Hong Kong ePrix, 45 krogov

Voznik Država Moštvo Čas
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 53 m 13,298 s
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport + 2,477 s
  3. Nick Heidfeld Nem. Mahindra Racing + 5,522 s
  4. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 7,360 s
  5. António Félix da Costa Por. Andretti + 17,987 s
  6. Robert Frijns Niz. Andretti + 21,161 s
  7. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing + 28,443 s
  8. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO + 30,355 s
  9. Maro Engel Nem. Venturi + 30,898 s
10. Stéphane Sarrazin Fra Venturi + 31,734 s

Najhitrejši krog dirke: Felix Rosenqvist (36.), 1 m 02,947 s, povprečje 106,4 km/h

 

Razvrstitev za prvenstvo moštev

Moštvo Država Točke
1. Renault e.dams Francija 37
2. Abt Schaeffler Audi Sport Nemčija 18
3. Andretti Formula E ZDA 18
4. Mahindra Racing Indija 16
5. Nextev NIO Velika Britanija 7
6. Faraday Future Dragon Racing ZDA 6
7. Venturi Formula E Team Monako 3
    DS Virgin Racing Velika Britanija 0
    Panasonic Jaguar Racing Velika Britanija 0
    Techeetah Kitajska 0

 

Razvrstitev za prvenstvo dirkačev

Voznik Država Moštvo Točke
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 25
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 18
  3. Nick Heidfeld Nem. Mahindra Racing 15
  4. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 12
  5. António Félix da Costa Por. Andretti 10
  6. Robert Frijns Niz. Andretti 8
  7. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing 6
  8. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO 4
  9. Nelson Piquet ml. Bra. Nextev NIO 3
10. Maro Engel Nem. Venturi 2
11. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 1
12. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing 1

 

Spored dirk prvenstva FIA formule E v sezoni 2016 – 2017

1 9.okt.16 Hong Kong, Kitajska
2 12.nov.16 Marakeš, Maroko
7.jan.17 * Forum o električni mobilnosti, Las Vegas, ZDA
3 18.feb.17 Buenos Aires, Argentina
4 1.apr.17 Ciudad de Mexico, Mehika
5 13.maj.17 Monako
6 20.maj.17 Pariz, Francija
7 10.jun.17 Berlin, Nemčija
8 1.jul.17 Bruselj, Belgija
9 + 10 15. in 16. julij 2017 New York, ZDA (dve dirki)
11 + 12 29. in 30. julij 2017 Montreal, Kanada (dve dirki)

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)