Ljubljana dobila električni car sharing model Avant2Go

Ljubljana je 22. junija med prvimi v Evropi dobila težko pričakovani projekt 100 % električni car sharing. Gre za enega najhitreje rastočih trendov globalne avtomobilske industrije. Avant car je ob podpori podjetja Comtrade razvil električni car sharing model Avant2Go, ki je zasnovan z načeli trajnostnega sobivanja. Kar tretjino voznega parka predstavljajo vozila Renault ZOE!

Car sharing (souporaba vozil) je ob električni mobilnosti najhitreje rastoči trend globalne avtomobilske industrije. Koncept omogoča, da se s pomočjo napredne tehnologije znižajo stroški mobilnosti uporabnika, ki ne nosi več finančnih bremen lastništva vozila, ampak izkorišča prednosti uporabe storitve deljenja in zanjo plačuje le, ko jo uporablja. Najnovejšim razvojnim trendom mobilnosti se sedaj pridružuje tudi Ljubljana.

Avant car, tehnološko podjetje na področju mobilnosti, je ob podpori podjetja Comtrade med prvimi v svetovnem okviru razvilo električni car sharing model Avant2Go, ki vključuje 100 % električna vozila različnih uveljavljenih proizvajalcev. Renault Zoe trenutno predstavlja kar tretjino vsega voznega parka v tem sistemu.

»Odločitev za izključno električna vozila je posledica večletnih razvojnih izkušenj našega podjetja, ki je med največjimi upravljalci in ponudniki električnih vozil na svetu, z električno floto pa so do tega trenutka prevozili že skoraj dva milijona kilometrov brez škodljivih izpustov,« pojasnjuje Matej Čer iz podjetja Avant car d.o.o.

 

Trajnostno bivanje in prihranki

Avant2Go car sharing je zasnovan v skladu z načeli trajnostnega sobivanja. Celotna mobilnost poteka brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik so snovalci modela dodatno poudarili z uporabo električne energije, ki prihaja iz obnovljivih virov. Personalizirana mobilnost v celoti poteka preko uporabniku prijazne inovativne aplikacije na pametnem telefonu (od rezervacije do plačila). Prednost car sharinga je tudi v tem, da so v storitvi že vključeni registracija, zavarovanje, gorivo, vzdrževanje in vinjeta. Avant2Go car sharing je tako namenjen vsem, ki želijo znižati stroške svoje mobilnosti in prispevati k čistejšemu okolju.

V prvem, pilotnem letu projekta, v okviru katerega bodo meščani Ljubljane vabljeni, da pomagajo soustvarjati novo obliko mobilnosti, bo na voljo flota 50 električnih vozil, s čimer bo Ljubljana postopoma razbremenjena za 500 do 1000 vozil in s tem povezane gneče ter škodljivih izpušnih plinov. Z vsakim kilometrom, ki bi ga ta vozila sicer prevozila v mestu, bo lahko prihranjenih do 100.000 gramov CO2.

 

Fleksibilnost uporabe

Avant2Go uporabnikom omogoča uporabo vozil kadarkoli in za poljubne opravke znotraj dneva, pri čemer za vozilo plačajo le takrat, ko ga imajo v uporabi. Avant2Go namreč uvaja obračun glede na dejansko uporabo vozila. Razvijalci modela so z namenom upoštevanja čim večjega kroga različnih profilov uporabnikov in voženj zasnovali cenovni model, ki temelji tako na prevoženi razdalji kot tudi na pretečenem času.

Uporaba vozila je mogoča tudi izven Ljubljane, pri čemer se storitev najema vozila lahko zaključi le na določenih, vnaprej znanih točkah. Pred prvo uporabo storitve Avant2Go se morajo novi uporabniki ob registraciji identificirati na eni izmed Avant2Go točk v Ljubljani. Glede na to, da gre za povsem novo obliko mobilnosti v Sloveniji, bo podjetje Avant car na specializiranih delavnicah vse uporabnike izobraževalo o sodobni električni mobilnosti in o delovanju Avant2Go car sharinga, kar predstavlja tudi eno izmed razlikovalnih prednosti tega modela v primerjavi z že obstoječimi evropskimi ponudniki car sharinga.

Uradni začetek uporabe storitve Avant2Go je načrtovan za začetek julija.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (4 ocen, povprečno: 5,00 od 5)