CLIO R.S.16: Novo konceptno vozilo, ki dokazuje strokovnost Renault Sporta

Konceptno vozilo pozdravlja 40-letnico Renault Sporta in vrnitev v Formulo 1. Clio R.S. 16 se ponaša z najmočnejšim motorjem iz ponudbe Renaulta in barvami R.S. 16 – enosedežnega dirkalnika iz sveta F1. Clio R.S. 16 bo razkrit na veliki nagradi F1 v Monaku.

Monte Carlo – Velika nagrada Monaka je kraj, kjer bo svet prvič ugledal novo konceptno  vozilo , ki ga bo danes vozil Kevin Magnussen, voznik ekipe Formule 1 Renault Sport. Z izborom Monaka želi Renault Sport povezati Clio R.S.16 tako z dirkališči kot z običajnimi cestami.

 

Razvit v rekordnem času

“Naš cilj je bil razviti konceptno vozilo z resnično izjemnimi zmogljivostmi,” poudarja Patrice Ratti, direktor Renault Sport Cars, in obenem vodja projekta, ki je še posebej navdahnil specialiste razvojnega oddelka. “Na papirju je bila izdelava Clia R.S., gnanega z našim najmočnejšim motorjem – 275-konjskim dvolitrskim motorjem, ki doseže najvišji navor 360Nm – zelo privlačna, vendar smo morali zagotoviti, da bo tudi izvedljiva.”

Zahvaljujoč novim delovnim postopkom, ki vključujejo ekipe tako iz sveta motošporta, kot tudi cestnih vozil, je razvoj najzmogljivejšega cestnega avtomobila znamke Renault Sport trajal samo pet mesecev.

 

Številni tehnični izzivi

Najti idealni način za vgradnjo motorja, prenosa in hladilnega sistema iz Mégana R.S. 275 Trophy-R je predstavljalo velik izziv. Tudi izpušni sistem je doprinesel k potencialu motorja, vzmetenje pa mora biti zmožno slediti izjemnim zmogljivostim tega vozila. Posebna pozornost je bila namenjena tudi zvoku vozila. Tako smo na koncu za ta avto izbrali Akrapovičev izpušni sistem.

 

Zmogljivostim sledeče oblikovanje

Oblikovalski in razvojni oddelek sta uspešno obvladala omejitve Clia R.S in ga uspela razširiti za 60 mm, mu dodati 19’’ platišča  in optimiziran hladilni sistem. Vse to je navzven vidno v res športnem videzu vozila. Rezultat še nadgrajuje »LED R.S. VISION2« svetlobni podpis.

Posebna rumena barva, ki je zaščitni znak vozil Renault Sport, je bila združena s črnimi detajli, s čimer se v  avtu odslikava podoba enosedežnega dirkalnika F1 ekipe Renault Sport.

Po prvi predstavitvi v Monaku bo Clio R.S. 16 naslednjič javno nastopil na festivalu hitrosti  Goodwood v Angliji od 23. do 26. junija.

 

Tehnične lastnosti

MOTOR

Tip F4R M 874
Prostornina (ccm) 1998
Število cilindrov/ventilov 4/16
Kompresijsko razmerje 8.6: 1
Največja moč kW (KM) 201 (275)
pri št. vrtljajev 5,500
Največji navor Nm 360
pri vrtljajih 3,000 to 5,000rpm
Vbrizg goriva večtočkovni
Gorivo bencin
 

MENJALNIK

Tip PK4 ročni, 6 prestav
Hitrost v kmh pri 1,000rpm v prvi 9.2
Drugi 14.52
Tretji 20.39
Cetrti 27.55
Peti 34.66
Šesti 41.96

 

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (1 ocen, povprečno: 4,00 od 5)