Letne pnevmatike: pričakajte pomlad in poletje pripravljeni

Jeseni nas padec temperatur in zakonska določila prisilijo, da letne gume na svojem vozilu zamenjamo z zimskimi. Ko pa se vreme otopli, pogosto pozabimo na letne pnevmatike in se vozimo z neprimernimi ali celo dotrajanimi gumami.

V nadaljevanju preberite, kako lahko z redno menjavo pnevmatik in letnimi pnevmatikami v toplejših mesecih poskrbite za optimalno varnost vas in vaših sopotnikov.

Zimske in letne pnevmatike se razlikujejo glede na trdoto materiala in profil. Izberite ustrezne gume glede na letni čas, ki vam bodo zagotovile odlične vozne lastnosti in varnost na cesti.

Razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami

Zimske gume so namenjene uporabi v mrzlih in hladnih dneh, ko temperature padejo pod 10°C. Zimske pnevmatike ostanejo dokaj mehke tudi pri nizkih temperaturah, medtem ko se letne gume v tako nizkih temperaturah strdijo in zmanjšajo oprijem na cesti. Zimske gume imajo tudi posebno oblikovan in globok profil, ki zagotavlja dober oprijem tudi na snegu ali snežni brozgi.

Na drugi strani letne pnevmatike zagotavljajo optimalen oprijem v toplejših mesecih, ko temperature presežejo 7°C. Narejene so iz trše gume, ki jo zmehčajo visoke temperature zraka in asfalta. Sestava gume in poseben vzorec profila zagotavlja natančnost in varnost na cesti. Zmehčana guma omogoča tudi boljšo odzivnost, speljevanje zavojev in zaviranje. Letne gume nimajo toliko zarez, kar pomeni, da ima pnevmatika večji stik s cesto in odličen oprijem. Edinstven vzorec profila pomaga tudi odvajati odvečno vodo in preprečuje aquaplaning ali vodni klin. Zato se letne gume v mokrem vremenu obnesejo veliko bolje kot zimske gume.

5 razlogov, zakaj se odločiti za letne pnevmatike

  1. Letne gume so ustvarjene posebej za optimalen oprijem v toplejšem vremenu, saj guma ostane mehka in voljna tudi v visokih temperaturah.
  2. Letne gume zagotavljajo boljšo odzivnost, saj je upravljanje vozila hitrejše in natančnejše, še posebej v ostrih ovinkih. Hkrati zagotavljajo učinkovitejše zaviranja in krajšo zavorno razdaljo.
  3. Mehkejša guma letnih pnevmatik vam s svojo voljnostjo olajša speljevanje ovinkov in zavojev okrog ovir na cesti.
  4. Poseben vzorec profila omogoča boljši oprijem ceste v mokrem vremenu in odvajanje odvečne vode, s čim preprečuje aquaplaning.
  5. Nižji profil letnih pnevmatik zagotavlja večjo stabilnost in zanesljivost na cesti.

Prihranite čas in svoje vozilo zaupajte strokovnjakom v pooblaščenih servisih Renault. Že danes rezervirajte svoj termin in pričakajte pomlad popolnoma pripravljeni.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (4 ocen, povprečno: 5,00 od 5)