Zveza Renault-Nissan bo v prihodnjih štirih letih predstavila več kot deset vozil s tehnologijo za avtonomno vožnjo

  • Četrta največja avtomobilska skupina na svetu potrjuje časovnico za avtonomno vožnjo in povezljivost do vključno leta 2020.
  • Število smrtnih in hudih poškodb se je močno zmanjšalo; nove tehnologije bodo poskrbele za še večjo varnost avtomobilov.
  • Avtomobilska skupina je zaposlila novega direktorja za globalen nadzor nad povezljivostjo in storitvami za povezljive avtomobile.

renault-logo

SUNNYVALE, Kalifornija, ZDA (7. januar 2016) – Zveza Renault-Nissan bo v prihodnjih štirih letih predstavila več kot deset vozil s tehnologijo za avtonomno vožnjo.

Avtomobilska skupina svetovnega obsega je danes potrdila, da bo do konca leta 2020 v ZDA, Evropi, Japonski in Kitajski predstavila paleto vozil z avtonomnimi zmožnostmi. Tehnologija bo vgrajena v prevladujoče, množične avtomobile po dosegljivih cenah.

Poleg tega bo Zveza Renault-Nissan ponudila niz novih povezljivih aplikacij, ki bodo ljudem olajšale povezanost z delom, zabavo in družbenimi omrežji.

Zveza Renault-Nissan je trdno zavezana dvojnemu cilju: nič izpustov in nič smrtnih žrtev,” je Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Zveze Renault-Nissan dejal v raziskovalnem centru Renault-Nissan Silicon Valley Research Center. “Zaradi tega razvijamo avtonomno vožnjo in povezljivost za prevladujoče, množične avtomobile na treh celinah.

Nič izpustov in nič smrtnih žrtev

Zveza Renault-Nissan je že daleč vodilna v panogi na področju ničnih izpustov. Zveza je prodala skoraj 300.000 vozil s povsem električnim pogonom, odkar je bil decembra 2010 na območju zaliva San Francisca prodan prvi Nissan LEAF.

Varnost in učinkovitost vozil Zveze Renault-Nissan sta bistveno izboljšani. Tako je, na primer, število smrtnih žrtev in hudih poškodb v Nissanovih vozilih na Japonskem v zadnjih 20 letih upadlo za 61 odstotkov, v Renaultovih vozilih v Franciji pa se je v 15 letih zmanjšalo za 80 odstotkov.

Avtonomna vožnja bo predvidoma še bolj zmanjšala napake voznikov, katerim gre pripisati odgovornost za do 90 odstotkov vseh smrtnih žrtev.

Leto 2016 bo prineslo uvedbo avtomobilov z nadzorom enega voznega pasu (single-lane control). To je funkcija, ki avtomobilu omogoča avtonomno vožnjo po glavnih cestah, tudi ob zgoščenem in zaustavljajočem se prometu. V letu 2018 bo Zveza Renault-Nissan predstavila vozila z nadzorom več voznih pasov (multiple-lane control), ki lahko med vožnjo po glavni cesti avtonomno obvladuje tveganja in menja vozne pasove. V letu 2020 bo na vrsti predstavitev avtonomnost v križiščih (intersection autonomy), ki zmore brez voznikovega posredovanja voditi skozi stičišča mestnih ulic in v gostem mestnem prometu.

Kasneje letos bo Zveza predstavila novo avtomobilsko aplikacijo za prenosne naprave, ki omogoča, da interakcijo z avtomobilom voznik opravlja na daljavo. Naslednje leto bo predstavila prvi multimedijsko napravo Zveze (Alliance Multimedia System), ki bo zagotavljala nove multimedijske in navigacijske funkcije, vključno z izboljšanim vključevanjem pametnih telefonov in brezžičnih posodobitev zemljevidov. V letu 2018 bo program Zveze za povezljivost in medmrežje stvari (Alliance Connectivity & Internet of Things platform) podpiral novo funkcijo navideznega osebnega pomočnika (Virtual Personal Assistant) za zasebne in poslovne kupce.

Vsa tehnologija za avtonomno vožnjo, ki jo bo uvedla Zveza, bo vozniku omogočala, da se sam odloči za njeno uporabo.

Zbliževanje za uspeh

V letu 2014 je Zveza Renault-Nissan “zbližala” organiziranost svojih inženirskih služb. Tako tehnični strokovnjaki Renaulta in Nissana delajo skupaj kot eno samo moštvo, s čimer se zmanjšuje podvajanje v razvoju tehnologij naslednjega rodu. Tehnologija, ki jo inženirji Renaulta in Nissana razvijejo skupaj, je potem na voljo vsakemu od podjetij in vsaki od njunih znamk, ki jih lahko uporabijo tam in tako, kot je smotrno s stališča kupcev.

Z drugimi besedami, inženirji Zveze Renault-Nissan so razvili komplet tehnoloških orodij, ki vključujejo strojno in programsko opremo. Produktne ekipe Renaulta, Nissana, Infinitija in drugih znamk Zveze lahko za svoje modele izberejo tiste aplikacije, ki so za to primerne. S sodelovanjem pri naprednih raziskavah in razvoju sta Renault in Nissan lahko bolj učinkovita, prihranita pri stroških in tako svojim kupcem ponudita vozila z višjo vrednostjo.

Zveza Renault-Nissan ima približno 5 milijard ameriških dolarjev vreden proračun za raziskave in razvoj. Četrta največja avtomobilska skupina na svetu, ki proda desetino vseh avtomobilov na svetu, ima raziskovalna središča v Atsugiju na Japonskem, Guyancourtu v Franciji, Farmington Hills v Michiganu in Sunnyvale v Kaliforniji (oba v ZDA). Zveza Renault-Nissan ima poleg drugega tudi velika inženirska središča v Indiji, Braziliji, Romuniji, Turčiji in Kitajski.

Zveza je danes objavila tudi, da je zaposlila direktorja za tehnologijo. To je Ogi Redzic, podpredsednik Zveze za povezljiva vozila in mobilnostne storitve, ki bo vodil globalno pobudo skupine na področju povezljivosti avtomobilov.

Redzic je pred prihodom v Zvezo Renault-Nissan delal pri podjetjih Nokia, NAVTEQ, Motorola in v novoustanovljenem podjetju za brezžične komunikacije cyberPIXIE. Nazadnje je bil podpredsednik za avtomobilsko panogo v podjetju Nokia HERE, kjer je bil odgovoren za vodenje avtomobilske poslovne skupine. Redzic, ki bo svojo funkcijo prevzel nemudoma, bo imel sedež v Parizu in nadziral delovne ekipe v Franciji in na Japonskem.

O ZVEZI RENAULT-NISSAN

Zveza Renault-Nissan je strateško partnerstvo med Renaultom s sedežem v Parizu in Nissanom s sedežem v Jokohami, ki skupaj proda desetino vseh novih avtomobilov na svetu. Podjetji sta v strateškem partnerstvu povezani od leta 1999, leta 2014 pa sta skupaj prodali 8,5 milijona vozil v skoraj 200 državah sveta. Zveza strateško sodeluje tudi z drugimi proizvajalci avtomobilov, na primer nemškim Daimlerjem, japonskim Mitsubishijem, kitajskim Dongfengom in indijskim Ashok Leylandom. Zveza ima tudi večinski delež v mešanem podjetju, ki obvladuje rusko podjetje AVTOVAZ, ki je najbolj znano po svoji znamki avtomobilov Lada.

www.media.blog.alliance-renault-nissan.com
www.media.renault.com
www.nissan-newsroom.com
http://media.renault.si

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)