Prvih 90 let v znamenju romba

Letos mineva že 90 let od nastanka enega izmed najbolj prepoznavnih avtomobilskih logotipov, znamenitega Renaultovega romba, ki še vedno krasi vsa do danes izdelana vozila te znamke, čeprav se je njegova podoba po skoraj stoletju obstoja tudi nekoliko spremenila.

 

zgodovina

Pisalo se je leto 1925. V tem letu so Francozi predstavili popolnoma nov logotip znamke Renault, ki so ga prvič uporabili na tedanjem ‘Über premium’ modelu z oznako 40 CV (1911-1928), ki je bil takrat rezerviran samo za najbogatejše in najpomembnejše Francoze tedanjega časa. Med najpomembnejšimi tedanjimi lastniki takšnega prestižnega avtomobila (medosna razdalja: 3.743 mm, masa vozne šasije brez karoserije: 1.750 kg) z vgrajenim 9,1-litrskim bencinskim šestvaljnikom, se omenja tudi francoski narodni junak iz prve svetovne vojne, maršal Ferdinand Foch. Še bolj zanimiv je razlog za nastanek tega legendarnega logotipa, ki v bistvu predstavlja obrambo francoskega proizvajalca avtomobilov pred morebitnimi ponaredki.

r2

Renault 40 CV

Renaultove avtomobile je od leta 1904 naprej zaznamovala nevsakdanja tehnična rešitev (nameščen menjalnik pred pogonskim motorjem, premestitev hladilnika vode za vgrajenim pogonskim motorjem), ki se je posledično odražala tudi v zunanji podobi tedanjih modelov znamke Renault. Takšno konstruktorsko in oblikovalsko razmišljanje je kmalu dobilo posnemovalce, zato so pri znamki Renault rabili vidni ‘simbol’, ki bo morebitnemu opazovalcu njihovih avtomobilov omogočil, da loči kopije od originalov. Ker so bili Renaultovi hišni oblikovalci v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pod močnim vplivom tedaj zelo močne umetniške smeri v sodobnem slikarstvu, ki je znana kot kubizem, je ta filozofija (predstavljanje predmeta iz različnih zornih kotov hkrati) prevladala tudi pri obliki modelov kot je prej omenjeni 40 CV z značilnim ‘aligator’ pokrovom motorja. Tako se je na renaultih leta 1925 pojavil prvi romb.

r3

1925

Vendar tega logotipa niso bili deležni vsi serijski modeli, ker so jih precej časa uporabljali samo za okrasitev najdražjih in najmočneje motoriziranih modelov (reinastella, nervastella in suprastella), ki so jih premikali vgrajeni bencinski 8-valjniki. Šele na ‘predvečer’ druge svetovne vojne so se rombi pojavili tudi na modelih, ki so imeli vgrajene bencinske štirivaljnike. Po drugi svetovni vojni, ki je Evropi prinesla revščino in pomanjkanje dobrin so Francozi spremenili tudi marketinško geslo, pred tem (predvsem v obdobju prve svetovne gospodarske krize) so renaulte tržili ob pomoči slogana ‘Renault, l’Automobile de France’, povojni prehod iz privatne v državno lastnino pa je zaznamovala tudi uvedba rumene barve, ki je še vedno pomemben grafični del vseh uradnih dokumentov te znamke. Nekoliko modificirana verzija leta 1925 predstavljenega romba se je predstavila leta 1959.

r12

1972

Naslednja resnično pomembna sprememba romba se je zgodila leta 1972, ko so Francozi najeli zunanjega oblikovalca (priznani umetnik Victor Vasarely), ki je ustvaril moderni logotip znamke Renault. Potencialni kupci so ga lahko prvič občudovali ob predstavitvi novega renaulta 5. Ta logotip se je obdržal vse do leta 1992, ko smo dobili prvega twinga, kjer se bohoti spremenjen logotip. Zadnjo spremembo logotipa smo dobili letos. Prepoznavni Renaultov romb je sedaj še bolj poudarjen in osvobojen meja dosedanjega okvira. Zdaj je bolje ovrednoten, večji, svetlejši, skladnejši z velikostjo in eminentno izpostavljenostjo romba na sprednjem delu novih modelov znamke. Spremenjena pa je tudi tipografija imena RENAULT. Ta sedaj vsebuje bogato zgodovinsko gensko zasnovo znamke, čeprav je postala bolj moderna in odločna.

r16

Zgodovina Renaultovih logotipov

Vir: AVTO-INFO, Prvih 90 let v znamenju romba

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (1 ocen, povprečno: 5,00 od 5)