Renault razkriva novi TALISMAN Grandtour

Renault je danes razkril novi Talisman Grandtour in ga postavil ob bok limuzinski različici tega modela, ki so jo predstavili 6. julija letos. Ta novi veliki avtomobil ima enake tehnične odlike kot limuzinska različica modela, ponuja pa

 • več prostora za prtljago,
 • odločen videz z vitko silhueto in dinamičnimi prostorskimi razmerji, kar je v skladu s potezami prestižnejših avtomobilov segmentu,
 • edinstveno raven uživanja v vožnji zahvaljujoč kombinaciji podvozja 4Control in variabilnega vzmetenja, katerih delovanje krmili tehnologija Multi-Sense, ki zagotavlja prilagajanje osebnim željam,
 • velikodušno odmerjeno notranjost in udobnost brez primere s prezračevanima prednjima sedežema,
 • skoraj 1.700 dm3 prostora za prtljago (po VDA) in
 • multimedijsko tablično napravo R-Link2 s prostorskim zvokom BOSE® Surround Sound in celovitim naborom pripomočkov za vožnjo in opreme za povečanje udobja v vožnji.

Renault Talisman Grandtour bo v Evropi naprodaj v prvi polovici leta 2016.

renault talisman1. Talisman Grandtour: Renaultov novi veliki karavan

Po predstavitvi limuzinske različice modela Talisman 6. julija letos je danes Renault razkril še novi Talisman Grandtour.

Segment D (limuzine in karavani) v Evropi presega milijon primerkov letno, v okviru tega pa delež karavanov znaša 54 odstotkov. Novi Renault Talisman Grandtour prevzema vse odlike limuzinske različice, h katerim dodaja oblikovni slog in praktične značilnosti karavana.

1.1 Plemenita oblika

Talisman Grandtour ima popolnoma enake zunanje mere kot limuzinska različica (dolžina 4,86 m, širina 1,87 m, višina 1,46 m, medosna razdalja 2,81 m), prav tako pa tudi dinamična prostorska razmerja, vitek profil in visoko bočno linijo.

Strešna nosilca iz poliranega aluminija poudarjata razpotegnjeno strešno linijo, ki se na zadku izteka v dolgo krilce. Stebriček C in kromaste obrobe stranskih oken prispevajo k vtisu prefinjenosti in elegantnosti. Naklon zadnjega okna prispeva k dinamičnemu videzu, ne da bi bila zaradi tega prostornina prtljažnika okrnjena.

1.2 Preprosto nalaganje

Dostop do prtljažnika je posebno enostaven zahvaljujoč 571-milimetrski višini praga in 1.074 mm široki odprtini vrat. Enako kot limuzina ima tudi karavanska različica električno odpiranje prtljažnih vrat. Sedežna klop zadaj je deljiva v razmerju 1/3 – 2/3, sistem Easy Break pa omogoča enostavno zlaganje sedežev s pomočjo vzvodov v prtljažniku.

Zahvaljujoč električnemu pomiku prtljažnih vrat, ki se ga sproži s pomikom noge pod zadnjim odbijačem, prtljažnik ponuja prostoročno odpiranje in zapiranje, ki pomembno olajšuje nalaganje.

Talisman Grandtour ima prtljažni prostor, ki pod prekrivalom prtljage meri 572 dm3 (po VDA), njegova dolžina pa znaša 1.116 mm. Slednja ob sklopljenih zadnjih sedežih naraste na 2.010 mm, skupna prostornina pa na skoraj 1.700 dm3 (po VDA).

1.3 Ključ do ugodja: velikodušno odmerjen prostor in gostoljubni, udobni sedeži

Renault Talisman Grandtour je zasnovan s skrbjo za ugodje in dobro počutje voznika in potnikov – tako kot limuzinska različica – in je v vrhu segmenta po notranji prostornosti. Karavanska različica ima nad zadnjimi sedeži za 30 mm več prostora za glavo, ki tako meri 886 mm.

 • Višina nad sedalom spredaj: 902 mm.
 • Višina nad sedalom zadaj: 886 mm.
 • Notranja širina v višini komolcev spredaj: 1.512 mm.
 • Prostor za kolena zadaj: 262 mm.
 • Za več kot 25 litrov odlagalnih mest v potniškem prostoru.

Zajetna prednja sedeža imata lahko vse najboljše lastnosti v tem razredu:

 • do deset možnih vrst nastavljanja (od teh osem s pomočjo elektrike) in prilagodljivo dolžino sedala v razponu 60 mm (samo v različicah Initiale Paris),
 • nastavljivost ledvene opore v štirih smereh (po višini in globini),
 • masažno funkcijo, z možnostjo izbire vrste (dva programa) in intenzivnosti masaže (pet sekvenc),
 • letalski tip vzglavnikov, nastavljivih v šestih smereh,
 • ogrevanje sedal in naslonov in
 • pomnilnik za shranjevanje šestih profilov osebnih nastavitev.

In še dve pomembni novosti:

 • vgrajeno zračenje za večje udobje v vročini in
 • novo tehnologijo Cover Carving Technology, to je trdna poltoga in lahka školjka, ki je vgrajena v naslon prednjega sedeža in zaradi svojih lastnosti omogoča boljšo izrabo prostora, posledično pa za 3 cm več prostora za kolena zadaj.

Talisman Grandtour bo na voljo tudi v različici Initiale Paris, ki ponuja še večjo prefinjenost in udobje, ekskluzivno barvo karoserije Črna Amethyste, prevleke iz posebnega usnja Nappa® ter izboljšano zvočno izolacijo zahvaljujoč več slojnim lepljenim stranskim šipam.

2. Talisman Grandtour s tehnologijami v službi užitka v vožnji in potovalnega udobja

2.1 V jedru tehnologije Multi-Sense so štirikolesno krmiljenje in variabilno vzmetenje

Renault Talisman Grandtour je, tako kot limuzinska različica tega modela, prvi v segmentu s kombinacijo sistema 4Control in variabilnega vzmetenja. Podvozje 4Control v mestni vožnji Talismanu Grandtour zagotavlja izjemno okretnost. Zahvaljujoč stabilnosti v ovinkih in spretnosti ob izogibanju nenadnim oviram ima novi Renault posebno mesto po udobnosti vožnje in zaupanje vzbujajočih voznih lastnostih.

Renaultova tehnologija Multi-Sense omogoča osebne prilagoditve doživljanja vožnje z izbiranjem med štirimi programi (Comfort, Sport, Neutral in Eco) in popolnoma prilagodljivim načinom Perso.

Talisman Grandtour lahko v trenutku spremeni značaj zahvaljujoč gumbu za “bližnjico”, ki vozniku omogoča s samo dvema klikoma preklop iz programa Comfort v Sport in obratno. Arhitektura Talismana z nižjim težiščem in položaj voznika, ki sedi blizu cestišču, omogočata še boljši izkoristek prednosti sistema Multi-Sense, še posebno ob izbiri poudarjeno dinamičnega programa  Sport. Vse skupaj deluje skoraj tako, kot bi imel voznik možnost izbirati med več različnimi avtomobili združenimi v isto karoserijo. Naj si voznik zaželi živahnost, odzivnost in dinamičnost ali uglajenost, nežno blaženje in udobnost – izbira je njegova in takojšnja.

Hkrati se notranji ambient prilagaja z odtenki osvetlitve potniškega prostora (moder, rdeč, svetlo rjav, zelen ali vijoličast), z načinom in barvo prikaza informacij na armaturni plošči in zvokom motorja.

2.2 R-Link 2: povezljivo upravljalno središče

Renault Talisman Grandtour ima vgrajeno Renaultovo multimedijsko tablično napravo R-Link 2, ki je na voljo s 7-palčnim vodoravnim ali 8,7-palčnim navpičnim zaslonom. Naprava R-Link 2 nadzoruje vgrajene pripomočke za vožnjo, hkrati pa opravlja druge običajne funkcije upravljanja z navigacijsko, zvočno in klimatsko napravo. Upravljanje s pomočjo zaslona na dotik dopolnjujejo še gumbi za bližnjice, večfunkcijski vrtljiv gumb na osrednji konzoli in dodatni gumbi na volanu.

Glavne strani menija so prilagodljive, kar vozniku omogoča neposredni dostop do najbolj pogosto uporabljanih funkcij in prilagajanje vmesnika osebnim željam.

2.3. Po meri ukrojen zvok Bose®

Talisman Grandtour ponuja po meri ukrojen prostorski zvok BOSE® Surround Sound, ki se razlega iz dvanajstih zmogljivih zvočnikov in dodatnega nizkotonca. Tehnologija Centerpoint® vhodni stereo zvočni signal pretvarja v večkanalen signal in tako ustvarja prostorski zvok Surround. Digitalna obdelava zvočnega signala Bose® upošteva zvočne lastnosti Talismana in tako poskrbi za uravnavanje zvoka po meri.

2.4 Celovit nabor pripomočkov za vožnjo (ADAS)

 • Za varovanje: aktivni tempomat z radarjem (ACC), sistem samodejnega zaviranja v sili (AEBS).
 • Za opozarjanje: opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu (LDW), sistem ohranitve varnostne razdalje (SDW), opozorilnik prekoračitve hitrosti s prepoznavo prometnih znakov (TSR/OSP), sistem za nadzor mrtvega kota (BSW).
 • Za pomoč: kamera za vzvratno vožnjo, samodejno preklapljanje med zasenčenim in nezasenčenim snopom žarometov (AHL), samodejna parkirna zavora, pomoč pri 360° ter sistem za prostoročno parkiranje.
 • Za sproščeno vožnjo skrbi Head-Up projekcijski zaslon v višini oči, ki prikazuje pomembne podatke: trenutno hitrost, napotke navigacijske naprave in opozorila pripomočkov za vožnjo (ADAS).

2.5 Užitek v vožnji zahvaljujoč učinkovitim motorjem

Renault Talisman Grandtour ima enako ponudbo motorjev kot limuzinska različica.

Bencinska motorja

 • Energy TCe150 in Energy TCe 200 sta povezana s samodejnim sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko EDC.

Trije dizelski motorji

 • Energy dCi 110 je na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.
 • Energy dCi 130 je tudi na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC z dvojno sklopko.
 • Energy dCi 160 z dvema turbo polnilnikoma je na voljo samo s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC z dvojno sklopko.

Renault Talisman Grandtour bo na voljo s štirimi paketi opreme in tudi z oznako Initiale Paris. Javnosti bo prvič predstavljen na mednarodni avtomobilski razstavi v Frankfurtu septembra 2015, začetek prodaje v Evropi pa je predviden v prvem polletju 2016.

VEČ INFORMACIJ:

Renault Nissan Slovenija, Služba za komunikacije, rok.istenic@renault.si

Splet: http://media.renault.si, www.media.renault.com

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)