Novi Renault Espace po preskusnih trkih Euro NCAP prejel oceno pet zvezdic

Novi Renault Espace si je zagotovil oceno pet zvezdic neodvisne ustanove za ocenjevanje pasivne varnosti Euro NCAP. To oceno je dobil kljub strožjim kriterijem, ki so bili uvedeni januarja 2015, kar ponovno potrjuje strokovno znanje Renaulta na področju pasivne varnosti.

Renault_68174_global_en

S skupno oceno 81 odstotkov je novi Renault Espace postal šestnajsti model znamke Renault, ki si je po preskusnih trkih Euro NCAP prislužil oceno pet zvezdic.

Poleg in za povrh tega priznanja novi Renault Espace zagotavlja tudi zaupanje vlivajoče vozne lastnosti, predvsem zahvaljujoč nizu opozorilnih pripomočkov in tehnologij za varovanje potnikov, ki prispevajo k izredno visoki ravni aktivne varnosti.

Zaščita odraslih potnikov

Novi Renault Espace je za zaščito odraslih potnikov dosegel oceno, ki ga uvršča v sam vrh segmenta (31,4 točk od 38 možnih).

Potnika na sprednjih sedežih novega Espaca v primeru čelnega trka ščitita dve varnostni blazini velike prostornine, ki se napihneta glede na vrsto trka in položaj potnika. Telesi potnikov zadržita grbi v sedalih, ki preprečujeta zdrs telesa pod varnostnim pasom (anti-submarining), prav tako pa tudi varnostna pasova z zategovalnikoma in prilagodljivima omejevalnikoma zatezne sile, ki obremenitve telesa uravnavata glede na silo trka. Pomembno zaščitno vlogo pri čelnem trku ima tudi pomožni okvir motorja, ki učinkovito absorbira energijo zahvaljujoč različno zmečkljivim območjem. Hkrati je okrepljena glavna varnostna kletka zasnovana tako, da ohrani celovitost potniškega prostora tudi pri najbolj silovitih trkih.

V primeru bočnega trka sta potnika na prednjih sedežih dvojno zaščitena s stranskima varnostnima blazinama najnovejšega rodu tipa medenica/prsni koš/rama in varnostnima zavesama.

 

Zaščita otrok

Za zaščito otrok je novi Renault Espace dobil 44 točk od 49 možnih, ki je prav tako na samem vrhu ponudbe na trgu. Novi Renault Espace je eden redkih avtomobilov segmenta D, ki so opremljeni s tehnologijo proti zdrsu telesa pod varnostnim pasom (anti-submarining) tudi na sedežih druge vrste. Potnike zadaj ščitijo tudi varnostni zavesi in zategovalniki varnostnih pasov ter omejevalniki zatezne sile.

 

Dolgoletna zavezanost varnosti

Že več kot petnajst let Renault varnost uvršča med svoje glavne prioritete in pri tem presega tudi merila Euro NCAP. Tako je bila avtomobilska znamka z rombom ena prvih, ki je v začetku tega tisočletja v svoje avtomobile začela vgrajevati tehnologijo za preprečevanje zdrsa telesa pod varnostnim pasom v primeru čelnega trka. Ob najnovejši posodobitvi protokola Euro NCAP na začetku leta 2015 je bila ta funkcija uradno vključena med kriterije za oceno varnosti.

 

Pasivna varnost in visoka raven aktivne varnosti

Inženirji Renaulta so novi Espace zasnovali tako, da zagotavlja užitek v vožnji, hkrati pa poskrbi, da je vožnja varna, vliva zaupanje in je enostavna. Tako se novi Espace z bogato ponudbo pripomočkov za vožnjo uvršča v sam vrh segmenta D.

Za kar se da varno vožnjo je novi Espace opremljen s:

  • prilagodljivim regulatorjem hitrosti, ki jo samodejno prilagaja tako, da ohranja zadostno varnostno razdaljo za vozilom spredaj,
  • aktivno pomoč pri zaviranju v sili, ki voznika z vidnim in zvočnim opozorilnikom opomni na potrebo po zaviranju, da bi preprečil čelni trk, po potrebi pa poskrbi za samodejno zaviranje.

 

Novi Espace ima tudi štiri napredne opozorilne sisteme:

  • opozorilnik na prehajanje oznak voznega pasu (vidni in zvočni),
  • opozorilnik za varnostno razdaljo, ki vozniku pomaga vzdrževati primerno razdaljo za vozilom spredaj,
  • prepoznavanje prometnih znakov z opozorilnikom za prekoračitev omejitve hitrosti, ki voznika v vidnim znakom opomni, da vozi hitreje od omejitve,
  • opozorilnik za mrtvi kot voznika z vidnim opozorilom opomni, kadar se v mrtvem kotu katerega od zunanjih ogledal pojavi vozilo.

Ne nazadnje ima novi Renault Espace še naslednjo opremo, ki olajšuje vožnjo in jim omogoča osredotočenost na ključna opravila:

  • zaslon v višini oči za prikaz ključnih podatkov,
  • samodejno preklapljanje med zasenčenim in nezasenčenim snopom žarometov (in obratno) brez posredovanja voznika in
  • pripomočke za parkiranje, ki vključujejo sistem Easy Park Assist, parkirne senzorje spredaj, zadaj in ob straneh ter kamero za vzvratno vožnjo.

 

Za povrh vsega novi Renault Espace zagotavlja večjo aktivno varnost zahvaljujoč edinstvenim tehnologijam v segmentu D: podvozju 4Control in elektronskemu krmiljenju blažilnikov. Ta sistema novemu križancu zagotavljata okretnost modela Clio za vožnjo po mestu, hkrati pa izjemne vozne lastnosti in povečano stabilnost pri hitri vožnji in na ovinkastih cestah.

 

Modeli Renaulta, ki so doslej osvojili pet zvezdic Euro NCAP

2001: Laguna II

2002: Vel Satis in Mégane II

2003: Espace IV in Scénic II

2004: Modus in Mégane Coupé Cabriolet

2005: Clio III

2008: Nova Laguna, Koléos in Novi Mégane

2009: Novi Scénic

2012: Novi Clio

2013: ZOE in Captur

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)