OBLIKOVALSKA ŠTUDIJA KWID: novo videnje avtomobila po meri potreb na novih trgih

  • Užitek, čvrsta zasnova in hiper-povezljivost, da bi čim bolj ustregli potrebam mladih kupcev na novih trgih.
  • Za mednarodne trge ga je zasnova mednarodna ekipa, sodelovali pa so tudi sodelavci iz Renault Design India.
  • Flying Companion je edinstven v svetu avtomobilizma in prispeva k prijetni in varni vožnji.
  • KWID CONCEPT je prva Renaultova oblikovalska študija, ki bo javno razkrita izven Evrope, kar izkazuje zavezanost podjetja novim trgom.

KWID CONCEPT je oblikovalska študija, ki bo razkrita na avtomobilski razstavi v Delhiju in poudarja zavezanost Renaulta novim trgom kot je Indija, hkrati pa tudi zmožnost podjetja, da razvija privlačne izdelke v segmentu kompaktnih avtomobilov. Simpatična oblika, ki poudarja čvrstost zasnove avtomobila in skriva sodobne tehnološke funkcije, je namenjena zadovoljevanju potreb mladih kupcev na teh trgih.

Čvrst in hkrati zabaven avtomobil
KWID CONCEPT je bil razvit s tehnološkim prispevkom Renault Design India, pomensko pa se uvršča na drugi cvetni list – raziskovanje – oblikovne strategije Renaulta, ki izhaja iz “življenjskega kroga”. Vznemirljive mere in razmerja ter izjemno kratka previsa spredaj in zadaj dajejo vtis poskočnega avtomobila. Zaradi izdatno odmerjenih koles, ki segajo preko robov blatnikov, pa študija KWID CONCEPT spominja na buggy.
Igrivost zunanje oblike je v kontrastu z njegovim čvrstim videzom, h kateremu prispevajo moč izražajoče zaščitne obloge in zajetni blatniki. Avtomobil ima sicer prenos moči na dve kolesi, a videz pravega terenskega vozila.
KWID CONCEPT ima notranjost, ki je zasnovana kot domač zapredek, navdihuje pa se pri ptičjih gnezdih. Sedeži tako rekoč lebdijo nad čvrsto belo osnovo, zato dajejo vtis lahkotnosti, dvobarvne prevleke iz elastomera pa dajejo občutek svetlosti. Študija KWID CONCEPT ima tudi posebej klimatiziran zadnji del z upravljali in v koncentrične kroge razporejenimi prezračevalnimi odprtinami na hrbtišču voznikovega sedeža. Armaturna plošča ima vgrajeno tablico, preko katere se upravlja številne funkcije naprave Flying Companion.

Oblikovalska študija “high-tech”
Poleg igrive in domiselne oblike ima študija KWID CONCEPT tudi obilico tehnološko sodobne opreme, med katero je na prvem mestu Flying Companion. Ta je namenjen zagotavljanju varne, a hkrati prijetne izkušnje v vožnji in je prva taka naprava v svetu avtomobilizma. Izhajajoč iz premičnega zadnjega dela strehe študije KWID CONCEPT ponuja Flying Companion dva načina delovanja: samodejnega, z uporabo programirane sekvence krmiljenja in ugotavljanja položaja s pomočjo GPS, ali ročnega, ki omogoča nadzor nad napravo preko na armaturno ploščo vgrajene tablice. Flying Companion lahko služi za raznolike namene, kot je opazovanje prometa, snemanje pokrajine ali zaznavanje ovir na cesti.

“Kupci na novih trgih so veliko mlajši. Njihova pričakovanja so drugačna in ti kupci so v bistvu ljubitelji igric. Močno so nagnjeni k podrobnemu zanimanju za tehnologijo, v kateri želijo tudi sami uživati. Ta študija njihovim željam streže na več načinov, a še najbolj zahvaljujoč napravi Flying Companion, zaradi katere je vožnja hkrati varna in zabavna. To je prvikrat v zelo dolgi zgodovini avtomobila, da se lahko vozimo po zemlji in hkrati nanjo gledamo iz zraka. Ta funkcija je osupljiva!” Serge Mouangue, vodja strategije znamke in kooperativnega laboratorija za inovacije

Študija KWID CONCEPT ustreza tudi oznaki “Z.E ready”, saj je pripravljena za vgradnjo akumulatorskih baterij za električen pogon, pod znakom Renault pa ima skrit vtič za polnjenje. KWID CONCEPT poganja najnovejši bencinski motor s turbo polnilnikom in zmanjšano prostornino (1,2 litra), ki je povezan s samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko EDC in tako ponuja užitek v vožnji ob majhni porabi goriva. Druge tehnološko sodobne funkcije so: električno nastavljiva prednja klop na osrednji tirnici, električno odpiranje vrat, svetila s svetilnimi diodami (LED) in upravljanje menjalnika z gumbi ob volanu, ki nadomešča klasično prestavno ročico. Pokončno nameščen zaslon na dotik s tehnologijo TFT ima v študiji KWID CONCEPT nalogo instrumentne plošče, obenem pa tudi omogoča dostop do povezljivih storitev.

Plod dela mednarodne ekipe, namenjen mednarodnim trgom
KWID CONCEPT je kozmopolitska študija in prvi tovrsten avtomobil znamke Renault, ki je namenjen novim trgom. Oblikovalci Renaulta z vsega sveta so sodelovali pri snovanju avtomobila za mednarodne trge, ki mora ustrezati tamkajšnjim potrebam. Notranjost avtomobila je oblikoval François Grenier (Technocentre Design, Francija) na podlagi izvirnih zamisli in risb, ki jih je prispeval Mishu Batra (Renault Design India). Zunanjost je oblikoval Anton Shamenkov (po rodu Rus, Technocentre Design, Francija) na osnovi risb, ki jih je prispeval Jean Semeriva (Studio Design Brazil). Z barvami in materiali za študijo se je ukvarjal Neha Lad (pripravnik iz Indije, Technocentre Design), razvil pa jih je Chie Yanagisawa (japonski oblikovalec, Technocentre Design). Vodja celotnega projekta je bil Axel Breun (Technocentre Design).

“Ekipa Renault Design je zelo mednarodna s podružnicami v Franciji, Romuniji, Braziliji, Koreji in Indiji. Ta oblikovalska študija je odraz izrazito mednarodnega značaja naše oblikovalske mreže.” Laurens van den Acker, direktor za industrijsko oblikovanje

Ponovna potrditev zavezanosti Indiji
KWID CONCEPT je prva oblikovalska študija Renaulta, ki bo javno razkrita izven Evrope. S tem poudarja tako pomemben položaj Indije v Renaultovi globalni strategiji kot tudi zmožnost podjetja, da ponudi privlačne izdelke v segmentu kompaktnih avtomobilov.

“To je prvič, da smo se odločili oblikovalsko študijo razkriti izven Evrope, kar je zgovoren znak naše zavezanosti Indiji. Mladi kupci v Indiji so pogosto pobudniki in določevalci smeri z željo po preseganju tehnoloških omejitev in užitka v vožnji. Študija KWID CONCEPT z napravo Flying Companion zahvaljujoč dinamični obliki in hiper-povezljivosti popolnoma ustreza temu v prihodnost usmerjenemu duhu.” Gilles Normand, direktor Renaulta za komercialno območje Azija-Pacifik

KWID CONCEPT je tudi posebej ukrojen za potrebe voznikov v Indiji. Avtomobil je kompaktna limuzina s petimi sedeži, ki omogoča v Indiji zelo pogoste družinske prevoze. Armaturna plošča z multimedijsko opremo, ki vključuje napravo Flying Companion, ustreza potrebam mladih in modernih Indijcev po nenehni povezanosti, vključno z njihovo naklonjenostjo tehnologijam. Lahkotno oblikovana notranja oprema avtomobila je prav tako prilagojena vročim podnebnim razmeram.
Dvobarvna karoserija študije KWID CONCEPT ima večino delov pobarvanih s satinirano srebrno sivo, streha in reža za zajem zraka pa sta kontrastne zlato rumene barve. Rumeni so tudi vložki na platiščih, obrobe vrat in luknjičasti deli. Čeprav izbrani barvi najdemo v barvni paleti celostne podobe Skupine Renault, sta hkrati povezani tudi z Indijo; rumena pomeni zemljo, bela in zlata pa ponazarjata cvetje in začimbe.
Poleg tega ima študija KWID CONCEPT nenavadno razporeditev sedežev, saj spredaj lahko sedijo trije, z malo naprej pomaknjenim voznikom v sredini, kar omogoča več prostora za ramena, zadaj pa sta dva sedeža. Sredinski položaj voznika v tej razporeditvi ustreza mednarodnim zahtevam, saj je avtomobil tako lažje prirediti za razne trge, kjer vozijo po levi ali po desni strani ceste.

“Renault je v nekaj manj kot treh letih v Indiji dosegel rast brez primere in ta trg bo imel tudi v naslednjih letih pomembno vlogo v globalni strategiji podjetja,” je dejal Sumit Sawhney, generalni direktor Renault India Pvt. Ltd. “Razkritje študije KWID CONCEPT v Indiji, prvo takšno izven Evrope, in njena oblika, ki upošteva želje mladih kupcev v Indiji, kažeta našo močno zavezanost tej državi.”

Renault v Indiji
Renault India Pvt. Ltd. je hčerinsko podjetje v popolni lasti Renault S.A. iz Francije, ki zdaj na indijskem trgu ponuja pet modelov: limuzino Fluence, športni terenec Koleos, kompakten model Pulse, športni terenec Duster in limuzino Scala. Renault India tudi izvaža model Duster na trge, kjer vozijo po levi strani ceste, Indija pa naj bi postala proizvodno središče za te trge.
Avtomobile Renault izdelujejo v tovarni Oragadam na obrobju mesta Chennai, ki ima letno zmogljivost 480.000 vozil. Renault India ima po vsej državi trenutno razporejenih 125 pooblaščenih prodajnih mest, katerih kakovost storitev postavlja merila na trgu.
Trdna ponudba izdelkov in storitev znamke Renault je bila deležna priznanj tako s strani kupcev kot tudi panožnih strokovnjakov, saj je prejela rekordnih 38 priznanj. Med njimi jih je bilo 29 za model Duster, priznanj pa sta bila deležna tudi modela Pulse in Scala, zaradi česar je bil Renault znamka, ki je v enem letu požela največ priznanj v državi.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)