Naskok moštva Renault e.dams v letošnjem prvenstvu nasedel na kalifornijski obali

Moštvo Renault e.dams je dirko prvenstva FIA formule E za Long Beach ePrix zaključilo z razočaranjem, saj jo je Nico Prost končal na enajstem, Sebastien Buemi pa na šestnajstem mestu. Buemiju so dirko dokončno skazili trk, posledične poškodbe dirkalnika in kazen vožnje mimo boksov, kakršne je bil deležen tudi Nico Prost. Kljub vsemu je moštvo Renault e.dams obdržalo vodilno mesto v skupni razvrstitvi, a z močno zmanjšano prednostjo šestih točk.

2016_04_02 Formula E - Long Beach

Buemi in Prost sta zaradi kazni Antonia Felixa da Costa, ki je bil v kvalifikacijah najhitrejši, napredovala za po eno startno mesto in svoja dirkalnika Renault Z.E.15 v dirko pognala s sedmega oziroma osmega mesta. Dvojica moštva Renault e.dams je dirko začela dobro, a je Sebastien dva kroga po tem, ko je prevozil najhitrejši krog dirke, pred ovinkom od zadaj trčil v Roberta Frijnsa, kar je povzročilo znatne poškodbe obeh dirkalnikov.

Sebastien je kljub izgubi polovice prednjega krilca nadaljeval vožnjo, a je vodstvo dirke kmalu ocenilo, da je to preveč nevarno, zato so mu pokazali oranžno-črno zastavo. Zato se je moštvo odločilo, da Buemi predčasno zamenja dirkalnik. Kasneje je bil kaznovan še z vožnjo mimo boksov.

Kljub temu, da je z drugim dirkalnikom prevozil neznanskih 26 krogov je Buemi dodobra izkoristil Renaultov sistem za upravljanje z energijo in v 28. krogu dosegel nov najboljši čas kroga – 57,938 sekunde. Dirko je končal na šestnajstem mestu in s tem izgubil vodstvo v skupni razvrstitvi dirkačev, v kateri ima Lucas di Grassi s 101 točko zdaj pred njim eno točko prednosti.

Medtem je Prost vozil preudarno in domišljeno. Po zamenjavi avtomobilov je bil dober četrti, vendar je moral potem kazensko zapeljati mimo boksov, saj je njegov postanek trajal za malenkost manj od predpisanega minimalnega časa. Zaradi tega je v cilj pripeljal na enajstem mestu.

Med dopoldanskim prvim prostim treningom je bil Buemi najhitrejši, v drugem pa drugi najhitrejši. Žreb mu je določil prvo kvalifikacijsko skupino, v okviru katere se je uvrstil na osmo mesto. Prost je bil v prvem prostem treningu deveti, v drugem sedmi, v kvalifikacijah pa deveti in se, enako kot Buemi, ni uvrstil v zaključek kvalifikacij Superpole. Zaradi kazni zmagovalca kvalifikacij da Coste sta oba dirkača pridobila po eno startno mesto.

Nico Prost (št. 8): “Dirka je zame potekala precej dobro vse do kazenske vožnje mimo boksov. Za preostanek dirke smo imeli dobre obete in menim, da bi se morda lahko celo uvrstili na stopničke, zato sem bil zelo razočaran, ker nam je drobna napaka prinesla kazen. Današnji dan nam je dal nauk, ki si ga bomo morali zapomniti, saj si res močno želim, da bi na domačih tleh v Parizu dosegli veliko več.”

Sebastien Buemi (št. 9): “Današnji dan je bil res slab zame in za celo moštvo. Naredil sem napako, ker sem se Robertu Frijnsu hotel čim bolj približati , za kar se lahko samo iskreno opravičim njemu in njegovemu moštvu, prav tako pa, seveda tudi vsakomur v moštvu Renault e.dams. Za nami je naporen dan, po katerem moramo predvsem gledati naprej in narediti vse, kar je v naši moči, da bomo za domačo dirko v Parizu spet v vrhunski formi.”

Vincent Gaillardot, vodja projekta Renault Sport Formula E: “Ta konec tedna smo bili manj konkurenčni kot v prvi polovici sezone. To bomo vsekakor preučili, saj moramo razumeti, ali gre za kakšno posebno težavo ali bolj za to, da so naši tekmeci tako močno napredovali. Kakršenkoli bo že odgovor na to vprašanje, je jasno, da je rešitev samo ena: v naslednji dirki se bomo morali odrezati veliko bolje.”

Alain Prost, direktor moštva: “Današnji dan smo začeli dobro z najhitrejšim dirkalnikom na stezi in ga zaključili z najhitrejšim dirkalnikom na stezi., a kljub temu se nam je dober rezultat izmuznil iz rok. Zagon smo izgubili v kvalifikacijah in morda je Sebastien zaradi tega v dirki naredil napako in moštvo naredilo napako med Nicolasovim postankom. Jasno je, da moramo pred dirko v Parizu doseči izboljšave, saj smo ta konec tedna izgubili preveč priložnosti za osvojitev točk.”

Jean-Paul Driot, direktor moštva: “Ta konec tedna smo delali pod prehudim pritiskom, da bi tu, v Long Beachu dosegli absolutno najboljši rezultat. Namesto tega nismo dosegli niti solidnega rezultata, ki bi ga sicer morali. Vsakdo v moštvu je ta konec tedna trdo delal, tudi oba dirkača. V imenu moštva se Nicu opravičujem za kazensko vožnjo mimo boksov, za katero ni bil kriv, in ga je verjetno stala uvrstitve na stopničke. Naše delo bomo skrbno in objektivno analizirali, da se bomo dirkača in vsi člani moštva na dirko v Parizu podali s polnim zaupanjem v lastne sposobnosti.”

Renault e.dams, Sebastien in Nico se bodo s tekmeci spet pomerili v sedmi dirki prvenstva FIA formule E 2015/2016, ki bo 23. aprila v Parizu.


Izid dirke za Long Beach ePrix, 41 krogov

Voznik Država Moštvo Čas
  1. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 45 m 11,582 s
  2. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi + 0,787 s
  3. Daniel Abt Nem. Abt Audi Sport + 1,685 s
  4. Nick Heidfeld Nem. Mahindra Racing + 2,343 s
  5. Bruno Senna Bra. Mahindra Racing + 4,968 s
  6. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing + 5,229 s
  7. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing + 6,735 s
  8. Loïc Duval Fra. Dragon Racing + 8,057 s
  9. Simona de Silvestro Švi. Andretti + 10,505 s
10. Mike Conway V.B. Venturi + 10,900 s
11. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 11,205 s
16. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams – 3 krogi

Najhitrejši krog dirke: Sébastien Buemi (28.) – 57,938 s


Skupna razvrstitev za prvenstvo dirkačev

Voznik Država Moštvo Točke
  1. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 101
  2. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 100
  3. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing 74
  4. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing 64
  5. Loïc Duval Fra. Dragon Racing 48
  6. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 48
  7. Nick Heidfeld Nem. Mahindra Racing 39
  8. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 38
  9. Daniel Abt Nem. Abt Audi Sport 31
10. Robin Frijns Niz. Andretti 31

Skupna razvrstitev za prvenstvo moštev

Moštvo Točke
1. Renault e.dams 138
2. Abt Audi Sport 132
3. Dragon Racing 112
4. DS Virgin Racing 74
5. Mahindra Racing 61
6. Andretti 33
7. Venturi 31
8. Aguri 20
9. Nextev TCR 14

Spored dirk prvenstva formule E FIA v sezoni 2015 – 2016:

24. oktober 2015 Peking, Kitajska
7. november 2015 Putradžaja, Malezija
19. december 2015 Punta del Este, Urugvaj
6. februar 2016 Buenos Aires, Argentina
12. marec 2016 Ciudad de Mexico, Mehika
2. april 2016 Long Beach, ZDA
23. april 2016 Pariz, Francija
21. maj 2016 Berlin, Nemčija
4. junij 2016 Moskva, Rusija
11. 2. – 3. junij 2016 London, Velika Britanija (dve dirki)

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (2 ocen, povprečno: 5,00 od 5)