Prelomna zmaga Alpine na Kitajskem!

Po dveh zaporednih naslovih prvaka v European Le Mans Series in lanski uvrstitvi na zmagovalni oder v Le Mansu je Alpine minulo nedeljo med svoje dosežke vpisala tudi prvo zmago v vzdržljivostnem dirkanju razreda LMP2 na svetovni ravni, ki jo je osvojila v dirki letošnjega svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA (WEC) na Kitajskem.

– Nelson Panciatici, Paul-Loup Chatin in Tom Dillmann so v dirki 6 ur Šanghaja zmagali v razredu LMP2 z Alpine A450b.

– Moštvo Signatech-Alpine je zdaj v skupni razvrstitvi razreda LMP2 na četrtem mestu, pred koncem sezone pa jih čaka še zaključna dirka, ki bo 21. novembra v Bahrajnu.

alpine-kitajska_300x200

Po dirki 6 ur Fudžija oktobra na Japonskem, v kateri je osvojilo drugo mesto v svojem razredu, se je moštvo Signatech-Alpine čez Južno kitajsko morje v Šanghaj odpravilo s ciljem, da svoj zadnji dosežek še nadgradijo.

Velik del prostih treningov je moštvo namenilo temu, da je novincu Tomu Dillmanu pomagalo pri prilagajanju zanj novim razmeram. S pomočjo obeh moštvenih tovarišev in vseh ostalih članov moštva Signatech-Alpine se je rojeni Alzačan zelo hitro seznanil z odtenki vztrajnostnega dirkanja v športnem prototipu.

V nedeljo je uvodni del šesturne dirke v Šanghaju potekal v možnem dežju, ki je izjemno otežil pogoje za dirkanje. Uvrstitev v kvalifikacijah je pomenila start dirke iz tretje vrste, za katerega je bil določen Nelson Panciatici. Dirkači so prvih štirinajst minut vozili za varnostnim avtomobilom, ko pa se je ta umaknil, je Panciatici nemudoma ujel ritem vodečih in na koncu njegove izmene je bila Alpine A450b na šestem mestu.

Med pojenjavanjem dežja je Paul-Loup Chatin začel svoje prebijanje proti čelu, pri čemer mu je bila v pomoč premišljena strategija. Ko je zapeljal v boks in volan predal novincu v moštvu Tomu Dillmanu, je bil na prvem mestu.

Mladi Francoz, ki je prvič dirkal z Alpine A450b, je na stezo zapeljal kot drugi. Tedaj je bila idealna linija že suha in naglo se je prebil nazaj na čelo. Kljub pritisku s strani bistveno bolj izkušenih dirkačev v tej disciplini je vodstvo ohranil vse do cilja.

Prva zmaga moštva na ravni FIA WEC je nadaljevanje zaporednih naslovov prvaka European Le Mans Series v letih 2013 in 2014 ter uvrstitvi na zmagovalni oder razreda LMP2 v Le Mansu leta 2014. To je bila tudi čisto prva zmaga znamke Alpine na Kitajskem, ki je odnedavna največji avtomobilski trg sveta.

Zaključna dirka prvenstva bo v soboto 21. novembra v Bahrajnu.

Philippe Sinault, vodja moštva Signatech-Alpine: “Tomova pridružitev moštvu se je odvila zelo dobro. Nelson in Paul-Loup sta mu veliko pomagala pri spoznavanju vzdržljivostnega dirkanja in prilagajanju nanj. Moštvo je minuli teden veličastno opravilo svoje delo. Nelson je dirko začel na prehodnih pnevmatikah in kljub malo premajhnemu tlaku v njih sledil vodilnim in ni naredil nobene napake. Za njim je Paul-Loup ostal na prehodnih pnevmatikah in začel napredovati. Kombinacija njegovega dirkanja in naše odločitve, da obdobje rumenih zastav na celi stezi izkoristimo za postanek, nam je omogočilo premik na čelo. Tom je dirkalnik prevzel kar je bilo mogoče pozno, da bi lahko na sušeči se stezi že uporabil gladke pnevmatike. Izbrali smo ravno pravi čas in nato je z zanesljivim dirkanjem brez napake uspešno pripeljal do cilja. Za Alpine je prva zmaga na ravni svetovnega prvenstva pomemben mejnik. Naša naloga je, da v dirkah nadaljujemo bogato izročilo znamke Alpine, zato nas veseli, da smo za ljubitelje te znamke osvojili še eno pomembno zmago.”

Nelson Panciatici: “Začetni del sezone je bil precej težek, zato nam današnja zmaga pomeni res veliko in je čudovita nagrada za obilo truda, ki ga je vložil vsakdo v moštvu. Prva izmena je bila precej zapletena zaradi težkih razmer. Poglavitno je bilo ohraniti soliden položaj. Nismo pričakovali, da bomo tukaj dosegli svojo prvo zmago v okviru svetovnega prvenstva, smo pa izjemno ponosni na ta dosežek in na delo, ki ga je vsakdo v moštvu vložil v to, da smo bili zmožni osvojiti zmago.”

Paul-Loup Chatin: “Storili smo vse, da bi bile karte za dirko premešane nam v prid. Prav vse se je odvilo brezhibno, moštvo pa je še enkrat opravilo izjemno delo. Odločil sem se, da ohranim prehodne pnevmatike, čeprav je to terjalo izredno previdno vožnjo, ko je bila steza še res mokra, tlak v pnevmatikah pa je bil med mojo izmeno ravno pravšnji. Ta prva zmaga moštva v okviru WEC je izjemen dosežek. Zaradi takšnih doživetij je vredno dirkati!”

Tom Dillman: “V petek sem prvič vozil športni prototip! Vedeli smo, da bi bila lahko Alpine A450b v Šanghaju konkurenčna, a razmere so bile daleč od idealnih. Vsakdo v moštvu je fantastično opravil svoje delo in menim, da nam do popolnosti v tej dirki ni manjkalo veliko. Moštvo je koliko je bilo mogoče zavlačevalo mojo izmeno, da sem lahko na sušečo se stezo zapeljal z gladkimi pnevmatikami. Naglo sem ujel svoj ritem, moštvo je skrbelo za mojo obveščenost in mi pomagalo nadzorovati dirko z vodilnega mesta. Navdušen sem, da sem že po prvi dirki lahko stopil na vrh zmagovalnega odra, čeprav mora še prodreti v zavest, da sem prvič zmagal v dirki FIA WEC!”

 

Izid dirke 6 ur Šanghaja (LMP2)

 Moštvo
1 Signatech-Alpine, št. 36 154 krogov, 6 h 01 m 09,766 s
2 G-Drive Racing, št. 26 – 1 krog
3 KCMG, št. 47 – 1 krog
4 Team Sard Morand, št. 43 – 2 kroga
5 Pegasus Racing, št. 29 – 2 kroga
6 Extreme Speed Motorsports, št. 31 – 7 krogov
7 Strakka Racing, št. 42 – 10 krogov

 

Skupna razvrstitev moštev za FIA WEC LMP2 (po 7 dirkah, za 24 ur Le Mansa dvojne točke)

 Moštvo
1 G-Drive, št. 26 153
2 KCMG, št. 47 137
3 G-Drive, št. 28 119
4 Signatech-Alpine, št. 36 73
5 Team Sard Morand, št. 43 62
6 Extreme Speed Motorsports, št. 31 58
7 Extreme Speed Motorsports, št. 30 56
8 Strakka Racing, št. 42 53
9 Oak Racing, št. 35 34

 

Spored dirk FIA WEC 2015

12. april 6 ur Silverstona, Velika Britanija
2. maj 6 ur Spa-Francorchampsa, Belgija
13. – 14. junij 24 ur Le Mansa, Francija
30. avgust 6 ur Nürburgringa, Nemčija
19. september 6 ur Dirkališča Amerik, Austin, ZDA
11. oktober 6 ur Fudžija, Japonska
1. november 6 ur Šanghaja, Kitajska
21. november 6 ur Bahrajna, Bahrajn

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)