Zveza Renault-Nissan je prodala svoje 250 tisoče električno vozilo

  • Zgodovinski mejnik za električna vozila je bil dosežen v začetku junija.
  • Zveza proda približno polovico vseh električnih vozil na svetu.
  • Prodaja električnih vozil je bila v prvih petih mesecih za skoraj 15 odstotkov večja kot v istem obdobju lanskega leta.
  • Nissan LEAF ostaja najbolje prodajano električno vozilo na svetu.
  • 250 tisoče električno vozilo Zveze, Renault ZOE je kupil Francoz iz Bordeauxa.

renault-nissan-250000el-vozil_news

PARIZ / JOKOHAMA (24. junij 2015) – Zveza Renault-Nissan, vodilni ponudnik mobilnosti  brez izpustov na svetu je prodala svoje 250 tisoče električno vozilo: beli Renault ZOE je kupil inženir iz Francije.

Zveza je ta zgodovinski mejnik dosegla v začetku junija, to je štiri leta in pol po uvedbi modela Nissan LEAF, prvega velikoserijskega avtomobila brez izpustov* na svetu. Danes ima Zveza približno polovičen tržni delež v prodaji električnih vozil po vsem svetu. Nissan LEAF ostaja najbolje prodajano električno vozilo vseh časov z več kot 180.000 prodanimi primerki doslej.

Letos je od januarja do konca maja Zveza prodala 31.700 električnih vozil, kar je za skoraj 15 odstotkov več kot v istem obdobju lanskega leta.

“Povpraševanje po naših električnih vozilih še naprej pospešeno raste zahvaljujoč vladnim spodbudam in razvoju mreže polnilnic,” je povedal Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Zveze Renault-Nissan. “Povpraševanje raste tudi zaradi dobrih odzivov naših kupcev. Ta vozila uživajo ene najvišjih stopenj zadovoljstva kupcev po vsem svetu.”

 

Francoz iz Bordeauxa je prevzel 250 tisoče električno vozilo

Lastnik 250 tisočega električnega vozila je Yves Nivelle, računalniški inženir, ki je svoj 21 let star avtomobil z dizelskim motorjem zamenjal za Renault ZOE. Nivelle je svoj električen avtomobil kupil po tem, ko je francoska vlada aprila uvedla bonus, ki lastnikom starih onesnažujočih dizelskih avtomobilov omogoča, da jih zamenjajo za nova električna vozila in ob tem pridobijo davčno olajšavo v višini do 10.000 evrov.

 

“Vladna okoljska olajšava je veliko prispevala k moji odločitvi za nakup električnega avtomobila,” je dejal Nivelle.“Vendar moram priznati, da me je res prepričala prva vožnja z avtomobilom. Vožnja z njim je pravi užitek, godi pa tudi občutek, da prispevam svoj delež k varovanju okolja.”

 

Zveza ima celovito ponudbo šestih 100-odstotno električnih vozil; Renault je vodilna znamka v Evropi

S šestimi modeli v svoji ponudbi je Zveza Renault-Nissan edina globalna avtomobilska skupina s celovito ponudbo 100-odstotno električnih vozil. Nissan poleg osebnega avtomobila LEAF prodaja tudi kombi e-NV200, ki je bil v ponudbo v Evropi in Japonski uvrščen lani. Renault poleg modela ZOE prodaja še kombi Renault Kangoo Z.E., limuzino SM3 Z.E. in dvosedežni štirikolesnik Twizy za mestno in primestno okolje.

 

Nissan, ki ima sedež v Jokohami na Japonskem, je od decembra 2010, ko je stekla prodaja modela LEAF, po vsem svetu prodal 185.000 električnih vozil. LEAF je prejel številna panožna priznanja, med njimi tudi nazive Svetovni avtomobil leta 2011, Evropski avtomobil leta 2011 in avtomobil leta 2011-2012 na Japonskem. LEAF je naprodaj na 46 trgih. Najpomembnejši trgi za električna vozila Nissan pa so ZDA s približno 80.000 prodanimi primerki od uvedbe LEAF na trg, Japonska s približno 53.500 in Evropa s približno 41.500 prodanimi primerki.

 

Renault, ki ima sedež v Boulogne-Billancourt v Franciji, je od oktobra 2011, ko je stekla prodaja prvega modela, Kangooja Z.E., po vsem svetu prodal 65.000 električnih vozil. Kangoo Z.E. je bil izbran za mednarodni dostavnik leta 2012.

 

Renault je bil minula meseca vodilna znamka električnih vozil v Evropi in dosegel 26-odstoten tržni delež. Najpomembnejši trgi za Renaultova električna vozila so Francija, Velika Britanija, Nemčija in Norveška. V Franciji je ZOE s skoraj polovičnim tržnim deležem daleč najbolj priljubljeno električno vozilo, vlada pa z okoljskimi davčnimi olajšavami omogoča, da zakup ZOE voznika lahko stane že samo 99 evrov na mesec.

Zveza Renault-Nissan je bila nedavno izbrana za dobavitelja osebnih avtomobilov za konferenco Organizacije združenih narodov o spremembah podnebja COP21, ki bo potekala od 30. novembra do 11. decembra letos v Parizu. Zveza bo za prevoze delegatov zagotovila dvesto električnih vozil. To bo prvič, da bo OZN za osebne prevoze v okviru konference COP uporabila izključno vozila brez izpustov.

 

* Nič izpusta CO2 in drugih s predpisi opredeljenih onesnaževal zraka med vožnjo po homologacijskem ciklu (NEDC).

 

O Zvezi Renault-Nissan

Zveza Renault-Nissan je strateško partnerstvo med Renaultom iz Pariza, Francija in Nissanom iz Jokohame, Japonska, katerih skupna prodaja pomeni vsako deseto vozilo na svetu. Podjetji sta v strateško partnerstvo povezani od leta 1999, sta v letu 2014 skupno prodali 8,5 milijona vozil v skoraj 200 državah sveta. Zveza ima sklenjena tudi strateška sodelovanja z drugimi proizvajalci avtomobilov, med katerimi so Daimler iz Nemčije, Dongfeng iz Kitajske in Ashok Leyland iz Indije, poleg tega pa ima večinski delež v mešanem podjetju, ki je lastnik AVTOVAZ, največjega proizvajalca avtomobilov v Rusiji.

www.media.renault.com

www.nissan-newsroom.com

blog.alliance-renault-nissan.com

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)