Proslava Alpine v Le Mansu

Alpine je 60. obletnico športne strasti proslavila z razkritjem novega prototipa Alpine Célébration, pripravljenega posebej za Le Mans.

“Ime Alpine sem za svoje podjetje izbral, ker mi ta pridevnik pomeni poosebljenje užitka v vožnji po gorskih cestah. Najbolj sem se zabaval, ko sem se s svojim 4CV s petstopenjskim menjalnikom vozil čez Alpe. Ta strasten užitek v vožnji se mi je zdel ključen del izkušnje, kakršno mora kupcem zagotoviti avtomobil, ki sem ga hotel izdelati. Alpine je ime, ki zveni lepo, hkrati pa ima tudi simboličen pomen.”

Jean Rédélé, ustanovitelj podjetja Alpine

•  Alpine praznuje šest desetletij obstoja svojega izročila “plin do konca”. To je proslavila s presenečenjem, ko je v Le Mansu razkrila prototip z imenom Alpine Célébration. Ta je bil izdelan posebej Le Mans in je v soboto, 13. junija v okviru spremnih prireditev poldrugo uro pred startom letošnje 24-urne dirke zapeljal po sloviti dirkalni stezi, zatem pa je ostal javno razstavljen na dirkališkem prostoru za prireditve Village.

•  Novi prototip v značilni barvi legendarnih modelov iz zgodovine znamke je utelešenje športne genske zasnove Alpine.

•  Minuli konec tedna je bil za Alpine še posebno napet. Potem, ko je njen prototip opravil paradni krog pred približno 250.000 gledalci ob stezi in svetovnim televizijskim občinstvom, je znamka nastopila tudi v dirki 24 ur Le Mansa. Moštvo Signatech-Alpine je z dirkalnikom A450b in tremi francoskimi dirkači nastopilo v razredu LMP2.

Alpine_69313_global_en_news

“Ob 60. obletnici znamke Alpine nam je Automobile Club de l’Ouest izkazal čast in omogočil ekskluzivno razkritje prototipa Alpine Célébration, ki bo prevozil cel krog tega legendarnega dirkališča. To je za nas izjemno doživetje. Ne dvomim, da lahko enako navduši ljubitelje znamke Alpine in tudi ostale gledalce. Nekateri med njimi morda prvič slišijo za ime znamke Alpine. Ostal pa jim bo vtis oblikovnega sloga in živahnosti prototipa Alpine Célébration na stezi v Le Mansu. Prepričan sem, da bodo to podobo povezali z vrednotami naše znamke, ki jim sledimo, in športnim ognjem, ki nas žene naprej.”

Bernard Ollivier, generalni direktor Société des Automobiles Alpine

 

Alpine Célébration v Le Mansu praznovanje 60 let strasti v značilni modri barvi

Edinstveni prototip z imenom Alpine Célébration je del proslavljanja 60. obletnice znamke, ki jo je ustanovil Jean Rédélé, zato je njegovo presenetljivo in čustveno razkritje povezano z letošnjo legendarno dirko 24 ur Le Mansa.

Avtomobilska dirka 24 ur Le Mansa vsako leto pritegne približno 250.000 ljubiteljev športnih avtomobilskih občutij z vsega sveta in je vrhunska prireditev mednarodnega avtomobilskega športa. Ta vsakoleten velik tehnološki, človeški in športni podvig že od leta 1923 prireja Automobile Club de l’Ouest (ACO). Dirko po televiziji spremlja kot 800 milijonov gledalcev iz približno 190 držav, uradna spletna stran ima tri milijone obiskovalcev, še veliko več pa na družbenih omrežjih.

Zaradi tega je moralo biti presenečenje znamke Alpine na ravni te prestižne prireditve.

Alpine Célébration je kompakten športni kupe z dvema sedežema, navdihnjen s športnim izročilom znamke Alpine, zglajene in prečiščene oblike odete v intenzivno modro barvo. V enako modro barvo, ozaljšano z dodatki oranžne, so odeti dirkalniki Alpine, s katerimi se je znamka leta 2013 zmagovito vrnila na vzdržljivostne dirke. Ta barvna shema sega v čase modelov Alpine, ki so odigrali glavne vloge v prvem nizu pustolovščin znamke v Le Mansu. Gre za obdobje med leti 1963 in 1969, ko so Alpine M63, M64, M65, A210, A220 in celo A110 na stezi pogumno branili francoske barve.

Alpine Célébration v moderni obliki oživlja brezčasne značilnosti znamke Alpine. Nizek profil, usločen in naguban pokrov spredaj, vdolbljena boka, značilno zadnje steklo … vse to je jasen odsev A110 in drugih modelov, ki so močno zaznamovali zgodovino. Spogledovanja z njimi in preoblikovanih podrobnosti iz nekdanjih časov je veliko.

Alpine Célébration ne rabi posebnih oblikovnih trikov, da bi bila opažena. Svojo privlačnost črpa iz zadržanosti. Ob skrbi za elegantnost ter kljub modernim časom primernima varčnostjo in učinkovitostjo, ima prototip Alpine Célébration veliko vidnih znakov genske zasnove Alpine. Čeprav kaže prepoznan slog in znane vrednote, jih povzema na povsem moderen način. Dodatki iz ogljikovih vlaken poudarjajo najbolj tehnične dele karoserije, od aerodinamične lamele pod prednjim odbijačem in obrob pragov, do difuzorja, rež za zajem zraka zadaj ter zunanjih ogledal.

Položaj prekritih dvojnih žarometov in okroglih dodatnih luči s črnima križema ljubitelje spominjajo na lepilne trakove, ki so prekrivali žaromete dirkalnikov Alpine. Takrat je bila to domiselna rešitev, ki je preprečevala, da bi poškodovano steklo žarometa razpadlo.

Na prvi pogled lebdeča aerodinamična lamela na spodnjem robu uokvirja drzni prednji del avtomobila, vidni vtis lahkotnosti in učinkovitosti pa s strani poudarjata premočrtna ostra robova pragov. Zunanji ogledali sta tanki in na videz lebdita v svojih ohišjih, kar krepi občutek dinamičnosti, lahkotnosti in aerodinamične učinkovitosti.

Za Alpine značilni puščičasti A je najti na maski, stranicah, prednjih blatnikih in strehi.

Oblika platišča spominja na slog, ki je bil v sedemdesetih letih zelo priljubljen pri modelih A110 in A310. Platišča ne skrivajo zajetnih zavornih kolutov in oranžno obarvanih čeljusti. V sredini je pesto iz aluminija, ki je zasnovan kot enoten ulitek in prispeva k celoviti podobi avtomobila.

Atletski zadnji del s poudarjenimi rameni ima na zadnjih steklih odprtini za zajem zraka, ki pripomoreta k hlajenju motorja. Pokrov motorja je možno videti skozi dekoracijo zadnjega stekla, razkriva pa sredinsko namestitev pogonskega sklopa. Na vrhu zadnjih blatnikov sta reži za zajem zraka v nezgrešljivem in prepoznavnem slogu Alpine. Zadku avtomobila daje poudarek impresiven difuzor z vgrajeno lučjo na sredini, ki ga na obeh straneh obdata okrogli izpušni cevi iz poliranega nerjavnega jekla. Oblikovalski pristop je jasno usmerjen v estetsko poudarjanje delov strukture namesto poskusov njihovega zakrivanja.

Ime Alpine zavezuje; prototip Alpine Célébration na stezi spodbuja predstavo agilnosti in lahkotnosti, ki služita zagotavljanju edinstvenih občutij in zadovoljujočih zmogljivosti.

Vendar je pravi pomen prototipa Alpine Célébration v njegovi zunanjosti, v zglajeni obliki in čutnih oblinah, ki sama po sebi uteleša bistvo užitka v vožnji na francoski način.

Alpine Célébration ponuja nekaj odgovorov na vprašanje, ki je že dolgo predmet razprav ljubiteljev lepih športnih avtomobilov: “Mar ni skrivnost estetske privlačnosti strastnega in v vožnji učinkovitega športnega avtomobila prav v natančnosti njegove zasnove in enostavnosti uporabljenih tehničnih rešitev?”

 

“Prototip Alpine Célébration smo si zamislili kot največji dosežek, s katerim bi obeležili 60. obletnico sloga in športne strasti znamke Alpine. Zelo skrbno smo preučili in obdelali vsako podrobnost. Vendar smo tokrat hoteli storiti korak dlje in doseči srca veliko širšega občinstva. Z željo, da bi zvesto reproducirali slog in doživetje vožnje, kakršna povezujemo z Alpine, smo ves čas stremeli k temu, da naš avtomobil razvijemo v dejanskih pogojih, toda na način, ki je neločljivo povezan z bogatim francoskim izročilom v avtomobilskem športu. Težko bi si lahko zamislili boljše prizorišče za prvi javni nastop Alpine Célébration, kot je legendarna steza dirke 24 ur Le Mansa.”
Antony Villain – direktor oblikovanja pri Alpine

Pomežik preteklosti in slavljenje sedanjosti …

Prototip Alpine Célébration je svoj častni krog v Le Mansu prevozil sledeč modelu A110, kar je bilo videti, kot bi se slovita Berlinette, tako značilna za znamko Alpine in francoski avtomobilski šport, vrnila v posodobljeni obliki. Neposredna povezava med obema avtomobiloma je bila jasno prepoznavna in je preteklost povezala s prihodnostjo. Poleg tega sta želja in odločenost, da se ponovno spoprime s tekmeci slovečih imen, zelo očitno enako sveža kot nekoč.

Sloves modela A110 temelji predvsem na njegovi univerzalnosti, saj je bil priljubljen kot serijski športen avtomobil in tudi kot dirkaška ikona. Ponaša se z zelo dolgim seznamom športnih uspehov v dolgi karieri, ki je bila leta 1973 kronana z naslovom konstruktorskega svetovnega prvaka v reliju. Če je na vijugastih in spolzkih cestah postala nepremagljiva, je Berlinette vendarle obvladala vse razmere, tudi dirke na urejenih stezah, ki sicer niso bile njeno naravno okolje. O tem pričajo pohvalni nastopi A110 GT v dirkah 24 ur Le Mansa. Dejansko se Alpine nikdar ni bala spoprijeti z bolj prestižnimi in pogosto veliko bolje opremljenimi imeni na kateremkoli terenu. Ta tekmovalen duh preveva celotno dirkaško izročilo in najbolj zanesenjaške tekmovalne uspehe znamke Alpine. To stanje duha, neizčrpna želja po novih izzivih tudi danes žene ekipe, ki z izjemno strastjo delajo na projektu vrnitve znamke Alpine.

Modra kri

Pred šestdesetimi leti je bila rojena znamka Alpine. Njen ustanovitelj Jean Rédélé je s svojo nadarjenostjo, s strastjo svojih ekip in zmogljivostmi njihovih tekmovalnih avtomobilov dosegel nagel vzpon Alpine na vseh športnih prizoriščih. Alpine je bila primer francoskega avtomobilskega športa na poti uspehov in z rednimi nastopi v Le Mansu od leta 1963 pritegovala pozornost vse do slovite absolutne zmage leta 1978. Na poti k leta 2013 napovedanem povratku je Alpine odprla novo stran svoje zgodovine s predstavitvijo novega prototipa Alpine Célébration.

Alpine Célébration je najnovejši v nizu avtomobilov, ki so bili zasnovani kot utelešenje legende te francoske znamke. Od leta 2012 Alpine doživlja obdobje kipenja, strasti in ustvarjalnosti. Ponovna oživitev se je začela s 50. obletnico modela Berlinette in prinesla osupljiv prototip A110-50. Že leta 2013 je bila kronana z zmagovitim povratkom na dirkalne steze, ki se je z dirkalnikom A450b nadaljeval in prinesel dva dvojna naslova evropskega prvaka vzdržljivostnih dirk za European Le Mans Series.

Letošnje leto pomeni novo fazo tega plodnega obdobja zahvaljujoč proslavljanju 60-letnice znamke, ki jo je ustanovil Jean Rédélé in ognjemetu ustvarjalnosti v čast tega jubileja.

Na začetku leta se je pojavil Alpine Vision Gran Turismo kot najnovejša pridobitev najbolj priljubljene dirkaške video igre na svetu. Hkrati z virtualno podobo je bila predstavljena tudi resnična maketa tega avtomobila v naravni velikosti, ki je navdušila obiskovalce prireditve International Automobile Festival in razstave Rétromobile v Parizu.

Alpine je članica ekskluzivnega kluba znamk, ki izhajajo neposredno iz avtomobilskega športa. Prav to izročilo hrani izrazito nagnjenost k iskanju novih tehničnih in človeških izzivov ter oblikovno smer, ki trajno gradijo legendo znamke in njeno simpatičnost, privlačijo ljubitelje od vsepovsod in skrbijo za zvestobo privržencev.

Stremeč k vrhunskosti pri zmogljivostih, okretnosti, estetiki in občutjih v vožnji Alpine še po šestdesetih letih navdihuje sanje ljubiteljev športnih avtomobilov. Alpine Célébration je pred njihovimi očmi naredila korak naprej k uresničitvi teh sanj na dirkalni stezi – z zelo posebnim prvim krogom v Le Mansu.

Navdihujoči projekti

Leta 2014 je Bernard Ollivier, generalni dirketor Société des Automobiles Alpine jasno izrazil željo, da bi 60. obletnico znamke proslavili v primernem slogu in sijaju. Zaradi tega je oblikovalcem naročil, da pripravijo moderno interpretacijo športnega avtomobila, ki bi vseboval gensko zasnovo legendarnih modelov Alpine. Ekipa oblikovalcev pod vodstvom Antonyja Villaina se je v sodelovanju s skupino kolegov iz inženiringa naglo lotila izziva. Okrog petnajst ljudi je sodelovalo pri pripravi zasnove in oblike avtomobila, vrednega povezave s tako pomembnim zgodovinskim mejnikom in vtisa, ki naj bi ga naredil na ljudi. Tako je nastal prototip Alpine Célébration, sledeč maketi Alpine Vision Gran Turismo, ki je bila zasnovana v čast 15. obletnice proslavljene video igre. Slednji avto je sprva obstajal le v digitalni obliki, v navidezni resničnosti, v začetku leta 2015 pa so izdelali tudi njegovo maketo v naravni velikosti. Želja, da bi obstajal tudi v otipljivi resničnosti, je bila premočna, da bi ostal samo v obliki digitalnega zapisa.

V primeru prototipa Alpine Célébration je bila želja po stvaritvi lepega, slavnostni priložnosti primernega avtomobila v pristni tradiciji Alpine že v samem izhodišču projekta. Ta cilj je ves čas povezan z zahtevo po realistični interpretaciji in dovršenosti avtomobila vse do najmanjše podrobnosti.

Alpine Célébration bo vse jubilejno leto 2015 v počastitev 60. obletnice znamke nastopala na mnogih prireditvah. Posebej velja omeniti njena nastopa na prireditvi Goodwood Festival of Speed v Veliki Britaniji od 25. do 28. junija in na velikem srečanju “Alpine Saga”, ki bo od 11. do 13. septembra v Dieppu, prireja pa ga Association des Anciens d’Alpine.

Vaše mnenje nam veliko pomeni. Ste že ocenili prebrano novico?


1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (Brez ocen)